Regulisati sistem podsticaja u poljoprivredi /VIDEO/

Poljoprivrednici podržavaju namjere resornog ministarstva da se reguliše sistem poljoprivrednih podsticaja donošenjem zakonskog rješenja o podsticajima, jer bi time kažu semberski ratari bio trasiran put, posebno mladim poljoprivrednicima.

Zakonsko rješenje pored prava predviđa i određene obaveze poljoprivrednih proizvođača. Mljekari kažu da svoje obaveze izvršavaju na vrijeme, pa s toga i očekuju da im država vrati dio sredstava u vidu redovne isplate podsticaja, te podrške za edukaciju i usavršavanje, što bi kako ističu privuklo više mladih ljudi ovom sektoru.

Donošenje Zakona o podsticajima iziskuje s druge strane pojašnjavaju znatno veća sredstva u agrarnoj kasi, nego što je trenutno slučaj.

Zakonsko rješenje je izrađeno još prije dvije godine ipak potrebno je kažu u resornom ministarstvu ispuniti određene preduslove kako bi Zakon otišao u proceduru.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić izjavio je da će tokom ove godine u paketu biti donesena tri dokumenta, i to izmjene Zakona o poljoprivredi, Zakona o podsticajima, te novi strateški plan, koji će omogućiti efikasniji sistem poljoprivredne proizvodnje.

On je istakao da se želi donijeti određena izvijesnost u poljoprivrednoj proizvodnji i da se dodatno riješi status udruženja poljoprivrednika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *