Razmotrena Deklaracija o zaštiti prava SPC u Crnoj Gori /VIDEO/

Sjednica Narodne skupština Republike Srpske počela je danas u Banja Luci razmatranjem “deklaracije o zaštiti prava Srpske pravoslavne crkve na slobodno ispovijedanje vjere i prava na njenu imovinu u Crnoj Gori”. U predloženoj deklaraciji pozivaju vlasti u Crnoj Gori da poštuju odredbe Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te, prestanu sa pokušajima “nasilnog otimanja crkava, manastira i imovine SPC u Crnoj Gori.

U Narodnoj skupštini RS danas se raspravljalo  o Crnoj Gori. U Deklaraciji koju je svojevremeno predložio poslanik Nebojša Vukanović, a potom i poslanički klubovi vladajuće većine, konstatuje se da je usvajanje spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, SPC u Crnoj Gori dovelo u neravnopravan položaj u odnosu na ostale vjerske zajednice.

Iz SNSD-a kažu da je pri usvajanju ove deklaracije, važno voditi računa o njenoj spoljnopolitičkoj dimenziji i insistirati na poštovanju univerzalnih prava, jer se ne smije steći utisak da se Srpska ovim dokumentom miješa u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

Poslanici PDP-a složili su da se o ovoj temi ne trebaju praviti političke podjele jer postoje približno isti stavovi opozicije i vlasti.

Poslanik Nebojša Vukanović koji je vladajuću većinu na prošloj sjednici optužio za krađu intektualnog vlasništva, kazao je da je najvažnije da se usvoji ovaj dokument jer će to na kraju biti Deklaracija NSRS.

Vukanović je kazao i da je deklaracija, koja se razmatra u Narodnoj skupštini, važna jer treba da skrene pažnju javnosti na probleme Srba u Crnoj Gori i utiče na sprečavanje projekta rasrbljavanja Crne Gore koji sprovodi Đukanović.

Potpredsjednica NSRS Sonja Karadžić Jovičević je kazala da se već treći put vrlo sličan dokument nalazi pred poslanicima. Ona je podcrtala da je primarno šta se u Crnoj Gori dešava sa srpskim narodom i njegovim pravima. I da u NS treba da se govori prvenstveno o Deklaraciji o zaštiti prava srpskog naroda, na slobodno ispovjedanje vjere, a tek potom o zaštiti SPC i njenoj imovini.

Upitala je- kako smo zaboravili narod  i kako smo počeli da govorimo o imovini. Kako se desilo da već treći put samo razmatramo, a ne izražavamo zabrinutost.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da je licemjerno što vlast Crne Gore u ovom slučaju krši univerzalna ljudska prava i međunarodne konvencije, a istovremeno se poziva na evropske vrijednosti. Ona je poručila da je licemjerna i Evropa koja o tome ćuti. 

U prvom dijelu današnje sjednice usvojen je Program rada parlamenta, odluke o zaduženjima RS te zakoni iz oblasti obrazovanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *