Razgovor o realizaciji projekta plovnosti Drine /VIDEO/

Realizacija projekta plovnosti rijeke Drine, donijela bi lokalnim zajednicama u Srpskoj i Srbiji ogromne beneficije kada je u pitanju razvoj privrede i turizma ali i sama zaštita od poplava. Riječ je o višemilionskoj investiciji, a do sredine 2021. godine trebalo bi da bude završena izrada studije ekonomske opravdanosti projekta.

Projekat integralnog upravljanja vodnim resursom Drine, donosi brojne beneficije lokalnim zajednicama sa obje strane rijeke Drine, ali i privredi. U zvorničkoj kompaniji “Alumina” zainteresovani su kažu za uspostavljenje plovnog puta “Drina-Sava-Dunav”, sve do Konstance.

Nekada je rijeka Drina bila plovna od ušća do Zvornika, a Drina i danas znači puno svim lokalnim zajednicama  koje gravitiraju njenim obalama, kažu u rukovodstvu opštine Mali Zvornik u susjednoj Srbiji. Očekuju da bi se realizacijom ovog projekta uradilo mnogo i u oblasti turizma.

Cilj svih lokalnih zajednica koje su zainteresovane za unapređenje i oživljavanje bogatih potencijala rijeke Drine je razvoj privrede, što vodi ka privlačenju investitora, otvaranju novih radnih mjesta i zapošljavanju ljudi.

U javnom preduzeću Vode Srpske ističu da je postignut visok stepen zainteresovanosti kada je riječ o realizaciji ovog projekta, koji podržavaju i “Srbijavode”.

Milovanović najavljuje da će uskoro biti organizovan sastanak u Beogradu gdje će se razgovarati o zajedničkom finansiranju izrade studije ekonomske opravdanosti projekta koji se odnosi na plovnost Drine.

Riječ je o projektu koji podrazumijeva višemilionsku investiciju, a kojim bi bilo regulisano upravljanje vodama, zaštita od poplava te razvoj privrede i turizma.

Do sredine 2021. godine trebalo bi da bude završena izrada studije ekonomske opravdanosti, nakon čega bi se ušlo u izradu i realizaciju ovog projekta. Sastanku u Bijeljini na kome je razgovarano o plovnosti i potencijalima rijeke Drine prisustvovali su predstavnici Bijeljine, Zvornika, Loznice, te opština Mali Zvornik i Bogatić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *