Rasvijetljenost krivičnih djela opšteg kriminaliteta 87 odsto

Na području Policijske uprave Bijeljina u novembru je evidentirano 67 djela opšteg kriminaliteta, čija je rasvijetljenost 87 odsto, rekao je načelnik bijeljinske Policijske uprave Stjepan Terzić.

“Konstantno prisustvo policije na terenu i naši apeli građanima da zaštite svoju imovinu i prijave sumnjiva lica i vozila doveli su do rezultata da smo u mjesecu iza nas imali evidentirano 38 krivičnih djela protiv imovine, čiji je koeficijent rasvijetljenosti 83 odsto”, naveo je Terzić.

Prema njegovim riječima, na području Policijske uprave Bijeljina u novembru je otkriveno 46 ilegalnih migranata, a u istom periodu prošle godine 22.

Terzić je novinarima rekao da nije bilo krivičnih djela ni prekršaja koje su počinili ilegalni migranti.

On je do kraja godine, u oblasti bezbjednosti saobraćaja, najavio pojačanu kontrolu brzine pomoću radarskog sistema “dual”, kao i niz preventivnih i represivnih aktivnosti tokom praznika, s ciljem očuvanja povoljnog stanja bezbjednosti građana i njihove imovine.

“Apelujemo na građane da poštuju i pridržavaju se važećih epidemioloških mjera Republičkog štaba za vanredne situacije i štabova lokalnih zajednica vezanih za zaštitu zdravlja stanovništva i suzbijanje virusa korona”, istakao je Terzić.

Načelnik sektora kriminalističke policije Srđan Gajić je, predstavljajući rezultate rada u novembru, rekao da su otkrivena četiri krivična djela iz oblasti zloupotrebe droge, a prijavljeno je 38 krivičnih djela protiv imovine i nadležnom tužilaštvu podneseni izvještaji protiv 30 lica.

“Zabilježeno je 16 teških krađa, od kojih je rasvijetljeno 11 iz tekuće godine i dvije iz prethodne godine”, naveo je Gajić.

Načelnik sektora policije Igor Kapikul rekao je novinarima da je u novembru na području Policijske uprave Bijeljina evidentirano 39 slučajeva narušavanja javnog reda i mira, u kojima je 48 lica izvršilo 54 prekršaja, a najveći broj prekršaja izvršen je na ulicama i trgovima i u ugostiteljskim objektima.

“Imamo procentualni pad prekršaja kao što je svađa, vriska i nepristojno ponašanje za 40 odsto, tuča i fizički napad za 20 odsto i prekršaj vrijeđanja, gdje je pad iznad devet odsto”, naveo je Kapikul.

Kapikul je rekao da je na području Bijeljine do sada postavljeno 60 nadzornih kamera na 31 lokaciju i istakao da se snimaju samo javne površine, a kamere se ne usmjeravaju na privatnu imovinu građana.

Prema njegovim riječima, uz pomoć nadzornih kamera, koje automatski bilježe registarske oznake vozila, u protekla tri mjeseca otkriveno je 3.426 prekršaja.

Inspektor sektora za bezbjednost saobraćaja Radenko Knežević rekao je novinarima da se u novembru na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina dogodila 81 saobraćajna nezgoda, u kojima je jedno lice poginulo, dva su teže i 24 lica lakše povrijeđena.

“Pod uticajem alkohola vozači su prouzrokovali 18 odsto saobraćajnih nezgoda, dok su mladi vozači, sa do dvije godine vozačkog iskustva, prouzrokovali 13 odsto saobraćajnih nezgoda. Najčešće greške koje su uticale na nastanak saobraćajnih nezgoda su nepropisno odstojanje, nepropisno izvođenje radnje u saobraćaju i neprilagođena brzina vozila”, naveo je Knežević.

U novembru je evidentirano 3.838 prekršaja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *