Raste broj prijavljenih radnji u sektoru zanatstva /VIDEO/

Za više od 1.800 bijeljinskih preduzetnika godina na izmaku bila je izuzetno teška za opstanak u uslovima pandemije virusa korona, ali je preduzetništvo opstalo i zadržalo pozitivan trend sa većim brojem prijavljenih od odjavljenih radnji. Sve je više onih koji posluju u sektoru zanatstva.

Uprkos teškoj godini pandemije koja je donijela zastoj u poslovanju, te gubitak prihoda, preduzetništvo u Semberiji se održalo. Na ovom području već godinama unazad bilježe se pozitivni trendovi u odnosu na broj prijavljenih u odnosu na odjavljene radnje. Da se ti pokazatelji još uvijek drže pokazuje statistika s početka novembra, prijavljene su 232 zanatsko-preduzetničke radnje, dok su 153 stalno odjavljene.

Ohrabruje i podatak, da u Bijeljini raste broj prijavljenih radnji u sektoru zanatstva, koji je već sustigao broj onih koji posluju u sektoru trgovine. Evidentno je da je na nešto lošiji rezultat kod ovih drugih uticao gubitak konkurentnosti sa velikim tržnim centrima i marketima.

Ugostiteljstvo je na trećem mjestu, dok se bilježi rast kod otvaranja agencija za intelektualne usluge. U Bijeljini ih trenutno posluje 40.

Ipak preduzetnici posluju u vrijeme preživljavanja, kaže Stević, svi oni čekaju bolja vremena pa samim tim i snažniji obrt sredstava.

Uslovi pandemije oborili su promet posebno u uslužnom zanatstvu(frizersko-kozmetički i svadbeni saloni) i to za oko 50 odsto, dok se u trgovinskim radnjama taj procenat kreće i do 60 odsto.

Stević podsjeća da je inače tokom zimskih mjeseci promet u zanatsko-preduzetničkim radnjama padao, a upravo od perioda koji tek predstoji strahuju i preduzetnici.

Na održivosti preduzetništva u Bijeljini značajne korake preduzela je i Gradska uprava.

Gradske uprave i bijeljinska Filijale Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske, obezbijedili su i 40.000 KM za samozapošljavanje po javnom pozivu koji je u toku.

Preduzetništvo je kroz samozapošljavanje najsigurniji, najefikasniji i najjeftiniji put za rješavanje problema nezaposlenosti i odlaska stanovništva, kaže Stević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.