Rast vodostaja na svim većim rijekama

Zbog obilnih padavina u prethodnih nekoliko dana, u petak ujutro (20. januara) u 09:00 časova zabilježen je porast vodostaja na svim većim rijekama u Republici Srpskoj, ali uglavnom ispod kote redovne odbrane od poplava.

Na vodomjernoj stanici Delibašino selo zabilježen je vodostaj rijeke Vrbas od 302 centimetra, što je vrijedost za dva centimetra veća od kote redovne odbrane od poplava.

Na vodomjernoj stanici u Prijedoru zabilježen je vodostaj rijeke Sane od 429 centimetara, štoje vrijednost za devet centimetara veća od kote redovne odbrane od poplava.

Na vodomjernoj stanici Radalj u Republici Srbiji zabilježen je vodostaj rijeke Drine od 504 centimetra, što je vrijednost za četiri centimetra veća od kote vanredne odbrane od poplava. Zbog toga je Javna ustanova „Vode Srpske“ proglasila mjere vanredne odbrane od poplava na području Semberije – Sektor 1.

Na ostalim mjernim stanicama vodostaji rijeka u petak ujutro bili su ispod kote redovne odbrane od poplava.

Prema prognoznim modelima, tokom vikenda očekuje se zadržavanje povišenih vodostaja na većim rijekama u Republici Srpskoj, ali sa tendencijom stagnacije na svim većim vodotocima osim rijeke Save. Tokom vikenda se očekujeblagi porast vodostaja rijeke Save sa mogućnošću dostizanja kote redovne odbrane od poplava na vodomjernoj stanici Jasenovac u Republici Hrvatskoj, nakon čega bi uslijedilo opadanje vodostaja rijeke Save.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *