Raspisan tender za izgradnju dionice auto-puta Vukosavlje-Rača /VIDEO/

Uprkos pandemiji, radi se na realizaciji značajnih projekata, kazao je premijer RS Radovan Višković. Zvanično je raspisan i tender za početak izgradnje auto-puta Beograd-Banjaluka. Premijer je zadovoljan i ekonomskom situacijom- izjavo je da Srpska ima najbolji koeficijent raspodjele PDV-a od osnivanja uprave za indirektno oporezivanje.

Javno preduzeće Auto putevi RS u petak je raspisalo međunarodni tender za izgradnju autoputa od Vukosavlja do Rače. U proteklom periodu vodili su se pregovori sa nekoliko stranih kompanija, a sada je i zvanično raspisan javni poziv.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, predsjednik Vlade je kazao- da je RS u ovom momentu likvidna. izvrašavamo sve svoje obaveze, iako u budžetu nismo predvidjeli mnoge stvari koje su nas zadesile, kaže Višković. On je istakao da Republika Srpska u ovom momentu ima najbolji koeficijent raspodjele PDV-a od kada je osnovana Uprava za indirektno oporezivanje.

Posljednje četiri godine taj koeficijent iznosio je 32.17, sada je on 34.20 i nikada nije iznosio toliko kazao je Višković. Napomenuo je i da sada ne postoji problem sa raspodjelom sredstava kao što je to bio slučaj u prethodnom periodu sa Federacijom, kada je ukazivao da će i pred međunarodnu zajednicu iznijeti slučaj da FBiH troši sredstva RS.

Višković je u intervjuu Srni naveo da se radi na realizaciji još niza projekata, među kojima su izgradnja aerodroma Trebinje, kao i hidroelektrane “Buk Bijela”, “Dabar” i “Bistrica”. Kada je riječ o HE “Buk Bijela”, vlade Srpske i Srbije, odnosno “Elektroprivreda” Srpske i Srbije idu u zajedničku izgradnju ove HE u sistemu gornja Drina.

On je naveo da je trebalo proći određene procedure i da je nedavno potpisan memorandum o osnivanju zajedničkog preduzeća na koji u narednih mjesec dana treba da da saglasnost Konkurencijski savjet BiH, te da se nakon toga može pristupiti pripremnim radovima s obzirom da Srpska već ima spremnu i građevinsku i ekološku dozvolu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *