Radovi kod “Bratoljuba” počinju u februaru

Izgradnja graničnog prelaza kod mosta “Bratoljub”, koji povezuje BiH i Srbiju, trebalo bi da počne u februaru, potvrđeno je “Glasu Srpske” u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koja je okončala proceduru izbora izvođača radova.

Uprava je, naime, početkom prošle godine dobila šest ponuda za izgradnju graničnog prelaza između Bratunca i Ljubovije, ali je nedostatak novca na određeno vrijeme prekinuo konkursnu proceduru, te nije bilo uslova da se sa najpovoljnijim ponuđačem potpiše ugovor.

Situacija se promijenila kada je krajem prošle godine novi saziv Savjeta ministara BiH odobrio potrebna dodatna sredstva za gradnju graničnog prelaza, a predsjedavajući Savjeta Zoran Tegeltija tada je izrazio nadu da će prije kraja ove godine prelaz biti otvoren.

U UIO su u petak potvrdili da je ugovor sa odabranim ponuđačem na putu ka Pravobranilaštvu BiH, što je uobičajena procedura. Te da bi trebalo da sve, sa te strane, bude završeno u naredne dvije sedmice. Posao je, kako su naveli, dobila firma “Enikom gradnja” iz Zvornika.

– Izvođač bi u drugoj polovini februara trebalo da počne sa radovima. Ukupna vrijednost projekta je 14,5 miliona maraka. Davno smo tender bili završili, ali nismo mogli dalje jer smo imali samo 7,5 miliona maraka – kazali su u Upravi.

Rok za završetak radova 350 kalendarskih dana

U tenderskoj dokumentaciji za izgradnju graničnog prelaza je navedeno da je rok za završetak radova 350 kalendarskih dana, računajući od dana uvođenja u posao, a izvedeni radovi, kako je navedeno, moraju biti urađeni u skladu sa najvišim profesionalnim standardima.

Jedan od uslova za učešće na tenderu bio je da ponuđači dokažu da su u 2017. godini pozitivno poslovali, kao i to da su u posljednje tri godine imali minimum prometa od 14 miliona maraka za svaku godinu.

Zvaničnici Republike Srpske duže vrijeme su upozoravali da postoji bojazan da neko namjerno opstruiše izgradnju zajedničkog graničnog prelaza na mostu “Bratoljub”, koji povezuje Bratunac i Ljuboviju, iako je riječ o izuzetno važnoj komunikaciji.

Izgradnja mosta “Bratoljub”, u dužini od 227 metara, trajala je od oktobra 2015. do maja 2017. Godine i koštala je oko 13 miliona evra, ali zbog nepostojanja graničnog prelaza još nije u funkciji.

Srbija je, prema ranijem dogovoru, završila izgradnju mosta i pristupne puteve sa svoje strane. Republika Srpska izgradnju pristupnih puteva iz pravca Bratunca. Dok plato za carinski terminal i granični prelaz sa nastrešnicom površine 2.000 kvadratnih metara treba da izgradi BiH.

Na završetak posla pozivali su često i zvaničnici Srbije, ukazujući na značaj ovakvih projekata, prije svega za stanovništvo i privredu.

Značaj

Čelnici opštine Bratunac godinama ističu da su granični prelaz i most od ogromnog značaja za opštinu, ali i širu regiju. Transportni pravci će znatno biti skraćeni. To će mnogo značiti za privredu ovog područja i za stanovništvo s obje strane Drine.

(Glas Srpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *