Radnička prava se i dalje krše u skoro svim oblastima /VIDEO/

Prvi maj- Međunarodni praznik rada na području Semberije radnici su i ove godine dočekali sa istim višegodišnjim problemima. Radnička prava se i dalje krše u skoro svim oblastima, pokazuju podaci Regionalnog Sindikalnog centra u Bijeljini. Međutim, situacija je dodatno pogoršana usljed aktuelne pandemije.

Na području  Semberije  nema poboljšanja  u oblasti poštivanja  radničkih prava , kažu u Regionalnom sindikalnom centru Bijeljina. I ovogodišnji praznik  rada dočekan je sa istim problemima. Neredovne i niske plate, neadekvatni uslovi rada, neplaćen prekovremeni rad, ali i ostale naknade predviđene zakonom su ono na šta se radnici najviše žale predstavnicima bijeljinskog sindikata.

Situacija je dodatno pogoršana usljed aktuelne pandemije. Brojni radnici poslati su kućama, do smirivanja situacije.

Tokom prošle godine Sindikat je na području ove regije učlanio oko 5.500 radnika. I u ovoj godini prema riječima nadležnih cilj je osnovati što veći broj sindikalnih organizacija u privatnom sektoru.

Prema riječima nadležnih  kroz pregovore i dijalog sindikalne organizacije formirane su u nekoliko preduzeća.

Nedić poziva radnike da se učlane u sindikat i tako zaštite svoja prava. On je  pozvao radnike da ukoliko smatraju da su im prava ugrožena da im se obrate.

Takođe mogu i lično da se učlane u Sindikat ili da potraže besplatnu pravnu pomoć i informišu se o  svojim pravima koja su im zagarantovana tokom trajanja pandemije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *