Rađa se “Novi Žitopromet” i uz sebe pokreće agro centar jedinstven u regionu /VIDEO/

Bijeljinski gigant “Novi Žitopromet” od 1. marta otvorio je svoje kapije. Nakon u rekordnom roku provedenog stečajnog postupka, spreman je Žitopromet da ponovo uposli ljude i pokrene proizvodnju. Dvadesetak radnika sa punim elanom prihvatilo se posla uređenja pogona, remontovanja mašina i opreme koja je očuvana sačekala rađanje Novog Žitoprometa.

Radi se i u krugu fabrike ali i u pogonima kao u košnici, koji bi za mjesec i po dana trebalo da jedan po jedan budu i pokrenuti, kako to i zahtijeva tehnologija.

Bez skladišnih kapaciteta i bez Žitoprometa u problemu su bili i semberski ratari, pa danas s razlogom ne kriju zadovoljstvo što su kapije za domaće žitarice ponovo otvorene. Žitopromet je kažu i ranije prvi izlazio sa otkupnom cijenom i bio lider u otkupu.

Navikli su ratari na dobre odnose sa Žitoprometom, pa i ovoga puta uz još bolje osnove na kojima se zasniva revitalizacija preduzeća, očekuju kvalitetne uslove saradnje. Bez obzira na nivo kvaliteta sve što nam je ponuđeno i ranije smo preuzimali na otkup i skladištenje, podsjećaju iz rukovodstva Novog Žitoprometa.

Silosi bijeljinskog Žitoprometa kapaciteta su od 27.000 tona uz još kapacitet podnih skladišta od desetak hiljada tona što je za domaću poljoprivredu uvijek predstavljalo jak oslonac i sigurnost, pa je već sigurno da ćemo ponovo viđati koline traktora pred Žitoprometom i u ovogodišnjoj sezoni žetve.

U rukovodstvu kažu da je u planu zapošljavanje značajno većeg broja radnika u odnosu na broj zaposlenih prije nego što je ovaj privredni subjekt zapao u probleme. Značajan momenat u cjelokupnoj priči bilo je opredjeljenje da proizvodnja bude pokrenuta jer gigant u sred žitnice Srpske ne smije biti zaustavljen, pa se potpune revitalizacije Žitoprometa prihvatila Kompanija “Pavgord” iz Foče, a uz sve izmirene obaveze vizija razvoja ovog preduzeća je sada jasna.

Uz ulaganje investitora rađa se Novi Žitopromet uz potpuno nove sadržaje koje će ponuditi privredi ovog poljoprivrednog kraja. Biće to najveći agro-centar, jedinstven u našoj zemlji koji će sve što je potrebno poljoprivrednom proizvođaču okupiti na jednom mjestu.

Kapaciteteti Žitoprometa su ogromni, može preraditi najmanje tri puta više pšenice nego što se u Semberiji godišnje proizvede. S toga se akcenat stavlja na zajednički rad na unapređenju proizvodnje sa nivoa prinosa i kvaliteta hljebnog zrna, kako bi se potrebe za uvozom poboljšivača svele na najmanju moguću mjeru.

Vrijedna oprema, mašine i transportne trake, potpuno je očuvana, a uslijediće i nabavka novih mašina. Ide se i sa zamjenom stolarije na nekim od objekata, a biće rekonstruisana i krovna konstrukcija na silosima.

Interes investitora i glavni prioritet, je vratiti Žitopromet na tržište, a sve kreće otkupom žitarica. Sve što je valjalo u nekom ranijem periodu, mi smo sačuvali, što nije to ćemo mijenjati, poručuje Mijatović. Očekuje da će se tokom ove godine Novi Žitopromet vratiti staroj slavi kada je tržište u pitanju gdje je bio lider u sektoru prehrambeno-prerađiovačke i pekarske industrije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *