Mladi poljoprivrednici oživljavaju zadrugarstvo u Semberiji /VIDEO/

Desetak semberskih poljoprivrednika uglavnom mladih ljudi, koji su odlučni da ostanu na selu i unapređuju agrar,  okupilo se u nedavno osnovanoj Poljoprivrednoj zadruzi “Obarska-BN”. Dok su pokretali ovu priču nisu kažu sjedili “skrštenih ruku”, pa su već ispregovarali način proizvodnje i otkupa voća i žitarica na području Semberije i u podmajevičkim krajevima.

Osim organizacije proizvodnje i sigurnog plasmana, putem ove zadruge poljoprivrednicima će biti na usluzi i savjetodavna podrška kako bi unaprijedili i održali proizvodnju. Vrijeme neizvijsne proizvodnje ostaje poručuju iza nas.

Prošla godina pokazala je sve nedostatke proizvodnje za otvoreno tržište, oni koji se nisu mogli osloniti na siguran plasman usljed pada potražnje, ostali su i bez zarade na pijacama, pa tako i bez podsticaja na koje računaju oni koji su predali svoju robu direktno prerađivaču ili organizatoru proizvodnje.

U susjednoj Srbiji priča o zadrugarstvu je u mnogome bolja nego kod nas, kažu poljoprivrednici i baš po ugledu na tamošnje zadruge uz pregršt korisnih ideja, bilo je ističu krajnje vrijeme za udruživanje na području koje je inače poznato po usitnjenosti posjeda, a s obzirom na činjenicu da se bez klasterskog udruživanja, proizvodnja teško može održati pa i širiti.

Akcenat ovi mladi ljudi stavljaju kažu na unapređenje proizvodnje i iskrenost u svakom smislu te riječi, bez pojedinačnih ili nekih drugih interesa.

Njihov zadatak će ističu biti i da lobiraju za stabilniju i bolju cijenu poljoprivrednih proizvoda u otkupu.

Udruživanje na zadružnim principima i specijalizacija proizvodnje najbolji su odgovor na izozove globalizovanog tržišta i vladavinu krupnog kapitala. Neophodan implus udruživanju poljoprivrednika u Srpskoj i osnivanju zadruga daje i resorno ministarstvo.

Novoosnovana zadruga biće i jedan od nosilaca važnog projekta navodnjavanja na terenu,čija je realizacija u planu.

Na području Semberije od prošle godine pa do sada završena je izgradnja sistema za navodnjavanje na području Batkovića i Crnjelova, i tu preojektima navodnjavanja nije kraj. Novi projekat koji se realizuje sredstvima Svjetkse banke, a preko Jedinice za koordinaciju projekata u poljoprivredi podrazumijevaće da korisnici tih sistema budu i sitni poljoprivredni proizvođači.

Tako bi savremeni sistemi trebalo da se nađu na još potencijalno tri lčokaliteta u Semberiji.

Riječ je o priči koja može podrazumijevati i kombinovani sistem snabdijevanja vodom, za proizvodna polja i domaćinstvo, ipak preduslov projekta je da voda bude korištena u navodnjavanju poljoprivrednih površina na kojima se odvija intenzivna proizvodnja voća i povrća. Zainteresovanosti za ovu vrstu priče ima među semberskim poljoprivrednicima, naročito u krajevima gdje je otežano snabdijevanje vodom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *