Rad na crno u Republici Srpskoj u padu

Za sedam mjeseci ove godine inspektori Republičke uprave za inspekcijske poslove su kontrolom 6.702 radnika otkrili 121 bez zaključenog ugovora, te izdali 83 prekršajna naloga u vrijednosti od 211.300 KM.

Kako su naveli iz Inspektorata, tokom navedenog perioda inspektori su izvršili 5.978 kontrola prijave radnika, a od tog broja 79 kontrola je bilo sa utvrđenim nepravilnostima.

Lani je inspekcija izvršila 10.423 kontrole prijava radnika, a od tog broja 121 kontrola je bila sa utvrđenim nepravilnostima.

“Tom prilikom su kontrolisana 14.344 radnika, od kojih je 200 radnika bilo bez zaključenog ugovora o radu. Inspektori su izdali 120 prekršajnih naloga na vrijednost od 301.700 KM”, naveli su u Inspektoratu za “Nezavisne novine“.

Danko Ružičić, potpredsjednik Saveza sindikata RS za privredu, ističe za “Nezavisne novine” da nije dovoljno da je radnik prijavljen samo u Poreskoj upravi, nego da li radnik ima ugovor o radu u skladu sa zakonom i da li je plaćen u skladu sa odredbama Zakona o radu i kolektivnih ugovora tamo gdje oni postoje.

“Dovodi se u pitanje da li su svi strani radnici legalno zaposleni i da li imaju radne dozvole, imajući u vidu da mnogo više stranih radnika viđamo i srećemo da rade, a u stvari znamo da je u Republici Srpskoj moguće izdati samo 1.400 radnih dozvola”, rekao je Ružičić.

Da je broj radnika na crno veći, smatra i Goran Savanović, predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti Republike Srpske, koji ističe da je stimulisanjem poslodavaca došlo i do smanjenja broja radnika na crno.

“Nestašica radne snage, pogotovo kvalitetne, uticala je na to da poslodavci prijavljuju ljude na određeno, a onda na neodređeno. Međutim, još uvijek ima rada na crno i to će biti teško izbrisano”, rekao je Savanović.

Prema podacima Inspektorata, angažovanje radnika na crno najčešće se bilježi u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, građevinarstva, kao i uslužnim djelatnostima, dok ovom nizu Savanović dodaje i industriju tekstila.

Savanović navodi da radnici napuštaju firme čim vide da ih poslodavci ne namjeravaju zaposliti.

U Inspektoratu su naveli da je ranije izvršena i izmjena zakonske odredbe koja je poslodavcu ostavljala mogućnost da u roku od pet dana od dana zaključenja ugovora o radu prijavi radnika na nadležne fondove osiguranja.

“U praksi je to dovodilo do zloupotreba, gdje su poslodavci, u trenutku kontrole, tvrdili da je radnik počeo sa radom prije par dana i tek onda u ostavljenom roku regulisali radni status radnika. Izmjenama Zakona o poreskom postupku propisano je da prijavu za registraciju u jedinstveni sistem obveznika doprinosa poslodavac podnosi najkasnije jedan dan prije stupanja zaposlenog na rad kod poslodavca, čime se značajno smanjuju mogućnosti potencijalnih manipulacija od strane nesavjesnih poslodavaca”, naveli su u Inspektoratu.

Dodali su da je suzbijanje rada na crno i sive ekonomije kontinuirano u fokusu njihovog djelovanja, kao i da se rad na crno smanjuje, iako je i dalje prisutan.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *