“Prvi sajam cvijeća” – najavljena veća izdvajanja i podsticaji za hortikulturu /VIDEO/

Gradski trg u Bijeljini prošlog vikenda bio je pravi praznik za oči brojnim posjetiocima. Sajam cvijeća koji je ove godine održan prvi put okupio je oko 20 izlagača iz Semberije. Gradska uprava i Agrarni fond kao jedni od organizatora najavljuju veća izdvajanja i podsticaje za hortikulturu.

“U bašti nade uvijek nešto cvjeta” bio je moto prvog bijeljinskog Sajma cvijeća koji su organizovali Agrarni fond, preduzeće “Komunalac” i Poljoprivredna zadruga Donje Crnjelovo, uz pokroviteljstvo grada Bijeljina. Sajam je organizovan s ciljem promocije cvijeća i ukrasnog bilja i podrške proizvođačima u Semberiji. Organizatori su drugog dana održavanja sajma, obišli proizvođače cvijeća i ukrasnog bilja te posjetili hortikulturu “Novaković” u Trnjacima i Rasadnik a.d komunalca.

Za izgled javnih zelenih površina i sadnju novih sadnica i sezonskog cvijeća u gradu, kao i brigu oko već posađenog, nadležan je A.D. ,,Komunalac“. U njihovom rasadniku površine od oko 30 dunuma proizvodnju sadnica i cvijeća obavljaju u dva staklenika,  dva plastenika, te na otvorenom. Cvijeće iz ovog rasadnika krasi mnoge bijeljinske terase i semberske cvjetnjake, a iz godine u godinu proširuju svoj asortiman dekorativnih biljaka.

Začetnik cijele ideje Sajma cvijeća je mlada Bijeljinka Dajana Novaković čija porodica se već 20 godina bavi hortikulturom. Zahvaljujući njoj u Bijeljini su boravili i profesori Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu koji su za proizvođače cvijeća i zainteresovane građane održali stručna predavanja.

Dvodnevni sajam je na gradskom trgu okupio 20 semberskih uzgajivača cvijeća i ukrasnog drveća.

Pero Nikolić iz Suvog polja, vlasnik Poljoprivrednog gazdinstva “Nikolić”, dobio j prvu nagradu za najbolje uređen štand. Sa poslom u rasadniku je kako kaže počeo prije šest godina iz hobija, a sada je to ozbiljan posao na uzgoju ukrasnog drveća.

Na zatvaranju festivala gradonačelnik Ljubiša Petrović nije krio oduševljenje kako je sve proteklo i najavljuje podsticaje za hortikulturu u budućem periodu.

U planu je da ovo postane redovna godišnja sajamska manifestacija i da već od naredne godine Sajam dobije međunarodni karakter.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *