Prošlogodišnje zalihe silaže održaće proizvodnju na farmama tokom zime /VIDEO/

Godine u kojima svoju snagu pokazju klimatske promjene sve više opominju da se u svim sektorima na sve moguće načine treba raditi na opdrživosti proizvodnje. Farmeri su ove godine pokosili manje količine silaže.

U silo-trenčevima je uskladišteno u pola manje silaže nego što je planirano na startu sezone. Na farmamam muznih grla u Semberiji kažu da će proizvodnju tokom zime i broj grla na farmama održati prošlogodišnja zaliha stočne hrane.

Proizvodnja mlijeka je zahtjevna i usko povezana sa biljnom proizvodnjom u atarima, gdje se ove godine borba vodila sa nadprosječnom vrelinom. Gdje je bilo uslova navodnjavanja rezultati su dobri, tamo gdje je pristup vodi otežan, ishod borbe je jasan.

S razlogom i bojazan od eventualne pojave aflatoksina, pa vođeni iskutvom znaju mljekari u Srpskoj kako da spriječe ovu nemilu pojavu i sačuvaju kvalitet mlijeka. Na farmi Viće Simića se dnevno proivede oko 2.000 litara mlijeka u ekstra klasi. Na muži je trenutno 78 krava.

Proizvodnja u ekstra klasi i sigurna premija dobar su oslonac za održivost zahtjevnog posla farmerima u Srpskoj. Saglasni su proizvođači da uz visoke cijene stočne hrane i žitarica na tržištu ima i potrebe za rastom cijene mlijeka, međutim takvih pomjeranja za sada nema na domaćem terenu.

S obzirom da je proizvodnja mlijeka na ovom mjestu primarni posao, strna žita se siju u manjem obimu, samo radi slame koja se koristi za potrebe farme.

Značaj očuvanja zdravlja muznih grla sve više prepoznaju farmeri i u Semberiji. Mnogi su se uključili ili ozbiljno razmišljaju da uđu u Sistem proizvodnosti svakog muznog grla.

Samo uključivanje u Sistem proizvodnosti svakog muznog grla za sobom povlači i benefite, odnosno veći podsticaj po junici iz domaćeg odgoja.

S obzirom da računaju na veći podsticaj po junici, farmeri koji su u sistemu kažu da će im se svako ulaganje i isplatiti, s obzirom da kontrola proizvodnosti svako grlo drži pod nadzorom i održava u proizvodnji.

Da svoju farmu od četrdesetak muznih grla uvede u sistem proizvodnosti odlučio je i Drago Tomić. Na vremenske uslove kaže on ne možemo mnogo uticati ali na stanje grla na farmama možemo.

Ocjena je struke koja na terenu obilazi semberske farme, da su na ovom području čest problem mastitisi. Adekvatnom prevencijom i ova se bolest može spriječiti.

Mijenja se i način rada na farmama s obzirom da Srpska ima veoma dobre kapacitete za uzgoj goveda u sistemu krava-tele. Šansu za stabilizaciju u poslu prepoznali su frmeri koji se odlučuju za proizvodnju priplodnih junica na svojim gazdinstvima a manje se okreću uvozu.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *