Povoljni uslovi za pripremu oranica za sjetvu; Sjetveni repromaterijali skuplji /VIDEO/

Posljednje padavine nakvasile su površinski dio zemljišta i donekle olakšale ratarima pripremu oranica za predstojeću jesenju sjetvu.

Proizvođači ipak kažu da im je veći problem od nešto zahtjevnijih radova u atarima nakon dugog perioda suše, cijena sjetvenih repromaterijala koji ovih dana pristižu u poljoprivredne apoteke na području Semberije. Veće su i cijene đubriva za 10 do 15 odsto.

Prednosti zaoravanja deklarisanog sjemena su velike, svjesni su toga i ratari, međutim mnogi su stava da će jesenja brazda biti i nešto kraća. S druge strane, opredijeljeni su da zbog podsticaja koji sleduju pšenici po hektaru ipak zasiju deklarisani sortiment.

U poljoprivrednim apotekama kažu da su u odnosu na cijene iz proljećnih rokova sjetve , cijene repromaterijala neophodnog za realizaciju jesenje sjetve veće za 10 do 15 odsto.

I cijene mineralnog đubriva su veće za 10 do 15 odsto

Jasno je proizvođačima da bi svako odstupanje od agrotehnike moglo kasnije u žetvi doći na naplatu, struka savjetuje da u tom smislu od agrotehnike ne bi trebalo odustati jer se pokazalo da se svako ulaganje isplatilo i ove godine kada su u Semberiji požnjeveni rekordni prinosi i odličan kvalitet hljebnog zrna, što je uz dobru cijenu bio i razlog više za zadovoljstvo rezultatima u proizvodnji pšenice. Preporučuju poljoprivrednicima da urade analizu zemljišta kako se ne bi izlagali troškovima, prihranjujući oranice “na pamet”.

Sve je veći broj poljoprivrednika koji su uvidjeli prednosti hemijske analize zemljišta prije glavnih radova, pa su kako potvrđuju u velikoj mjeri smanjili ulaganja jer je krvna slika oranica preporučila sasvim drugačiji pristup u agrotehnici.Kiselost zemljišta problem je proizvođača ovog kraja ipak savremena tehnologija u proizvodnji ponudila je rješenje.

Posla u ovo doba godine imaju i voćari koji proizvode jabuku. Uložili su ovi u Semberiji dosta u navodnjavanje, rod se sačuvao pa je došlo vrijeme ubiranja plodova.

Povrtari koji proizvode luk, pripremaju zemljište za sadnju, sjemenski luk neće biti skuplji.

U jeku je berba paprike i paradajza, a cijenama ovog povrća na tržištu povrtari više nego zadovoljni.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *