Proslava Božića širom Republike Srpske /VIDEO/

Obilježavanje Božića počelo je  ponoćnim liturgijama. Na Božić ujutro, prije svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i objavljuje se dolazak Božića i božićnog slavlja.

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije božićnu liturgiju služio je u hramu Svetog Save. To je bila prva jutarnja Božićna liturgija koju je služio patrijarh Porfirije od kada je izabran za poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC). Patrijarh Porfirije je u Božićnoj poslanici poručio da nas rađanje Bogočovjeka poziva na pravu ljubav, prožetu iskrenim osjećajem bratstva među ljudima.

Poslanica Patrijarha Porfirija pročitana je jutros u svim hramovima SPC. U Sabornom hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu služena je božićna liturgija u prisustvu malobrojnih Srba koji žive u tom gradu. Liturgiju je služio sveštenik Vladimir Stupar.

Proslava Božića počela je ponoćnim liturgijama širom Republike Srpske. Njegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem služio je u ponoć u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci Svetu arhijerejsku liturgiju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

I na području Semberije jutros su služena jutrenja povodom Božića u svim pravoslavnim hramovima. Njegovo presveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije poručio je da je srpski narod slobodarski i da je Božić praznik slobode.

Nakon božićne liturije, kojoj je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, vjernici su se pričestili, te je slomljena velika božićna česnica.

U svim pravoslavnim hramovima i crkvama na području grada Zvornika jutros su održana bogosluženja povodom Božića. Mnogobrojni vjernici prisustvovali su božićnoj litrugiji u ugljevičkom hramu Svete Petke Paraskeve. Nakon liturgije i pričesta, vjernici su lomili božićnu pogaču -česnicu koja je imala tri nagrade, od načelnika Ugljevika Vasilija Perića, Crkvene opštine Ugljevik i pekare “Bodaksko”.

U hramu Rođenja Presvete Bogorodice na Megdanu u prisustvu velikog broja vjernika služena je liturgija povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića. Građani su sa radošću dočekali ovaj praznik.

Zvaničnici Republike Srpske, politički lideri i javne ličnosti čestitali su pravoslavnim vjernicima Božić.

Proslava Božića počinje odlaskom na jutarnju liturgiju, na kojoj vjernici koji su postili Božićni post pristupaju Svetoj tajni pričešća. Nakon liturgije, ukućani se okupe oko božićne trpeze, pomole Gospodu, a zatim pjevajući tropar “Roždestvo tvoje Hriste Bože naš”, okreću i lome česnicu – pogaču u koju je stavljen novčić.

Vjeruje se da će onome u čijem dijelu česnice bude novčić naredna godina biti posebno srećna.Božić je porodični praznik na koji se ne ide u posjete, sa izuzetkom polaznika ili položajnika koji dolazi u kuću slavljenika i prvi čestita Božić. Božić se slavi tri dana, a vjernici se pozdravljaju sa “Mir Božiji, Hristos se rodi”, uz otpozdrav “Vaistinu se rodi”.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *