Promovisana knjiga “Srpska priča”: Sjećanja iz rata i revolucije 1941–1945 /VIDEO/

Udruženje Kraljevina Srbija i Narodna biblioteka „Filip Višnjić”  organizovali su promociju knjige „Srpska priča- sjećanja iz rata i revolucije” autora Nemanje Devića , istoričara. Prema riječima autora 1941.godina je izuzetno aktuelna jer je to  godina koja se vraća i čije posljedice dobrim dijelom mi i danas osjećamo.

„Srpska priča” sadrži sjećanja Aleksandra Miloševića na Drugi svjetski rat i njegovo učešće u njemu u svojstvu oficira Jugoslovenske vojske u otadžbini koji je bio jedan od najbližih saradnika Dragoljuba Mihailovića. Četvrto izdanje “Srpske priče” govori o dešavanjima 1941.godine i važnim istorijskim poukama za srpski narod.

Autor navodi da za ovim temama vlada još uvijek veliko interesovanje. Prema njegovim riječima prošlost je na našim prostorima i dalje živa.

Osim memoara Aleksandra Miloševića knjigu čini i njegova biografija proizašla iz pera Nemanje Devića, priređivača ovog. Sami memoari su podijeljeni na dvije cjeline. Prva nosi naslov „U vrtlogu interesa moćnih”, a druga „U Bosni – na idejnom bespuću do golgote”. Ovo je četvrto izdanje “Srpske priče” i sva su vezana za dešavanja u 2. Svjetskom ratu.

On kaže da se 1941 . i 1945 . godina vraćaju jer duhovi prošlosti iz 45 nisu bili sahranjeni.

„Srpska priča” nema samo istoriografski karakter, već značajnu književnu vrijednost.Gost na promociji Borisav Čeliković, urednik ovog izdanja i jedan od urednika u beogradskom „Službenom glasniku”, izjavio je da je ovo jedinstveno izdanje iz više razloga.

Autor knjige kaže da se priprema i peto izdanje “Srpske priče”. Promociji je prisustvovao i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *