Promovisana kampanja “Sva lica pristupačnosti” /VIDEO/

Pristupačnost fizičkom okruženju, transportu, informacijama, komunikacijama i uslugama u zajednici neophodan je uslov da bi osobe sa invaliditetom mogle sasvim ravnopravno da učestvuju u društvu i da budu samostalne, poruka je kampanje “Sva lica pristupačnosti” koja je danas održana u Bijeljini.

“Pristupačnost ima mnogo lica, a bez nje je život osoba sa invaliditetom veoma težak, može doći do izolacije, razvijanja osjećanja niže vrijednosti i drugih psihičkih problema kod ove populacije”, ukazala je Ivana Stevanović iz gradskog Aktiva mladih osoba sa invaliditetom koalicije “Kolosi”.

Da bi se to postiglo, kaže, potrebno je osavremeniti nastavni sadržaj, vršiti stalnu edukaciju nastavnika, zaposliti pedagoške asistente i tumače za znakovni jezik u školama, kako inkluzija ne bi ostala “mrtvo slovo na papiru” za djecu sa poteškoćama koja prate redovan školski program.

“Kampanjom `Sva lica pristupačnosti` želimo da ljudima u pet gradova i cijeloj BiH približimo šta znači pristupačnost za osobe sa invaliditetom i da to nije samo prevazilaženje fizičkih barijera, nego složen problem koji u svakodnevici zahvata pristup na izborima, pristup informacijama, transportu, lijekovima”, rekao je novinarima Aleksandar Bundalo, predstavnik projekta “Ravnopravno različiti”.

Predsjednik bijeljinske koalicije “Kolosi” Novo Trifunović rekao je novinarima da je za njih prioritet u ovoj godini ugradnja liftova za uklanjanje barijere u pristupu samoj Gradskoj upravi ili Policijskoj upravi, a kao dobar primjer naveo je ugradnju lifta koju završava Dom zdravlja u Bijeljini.

“Rušimo arhitektonske barijere, ali pristupačnost je neophodna i u informatici na Brajevom pismu za dokumenta, nemamo gestikularnih prevodilaca, a neophodno nam je specijalno vozilo za prevoz osoba sa invaliditetom i njihove svakodnevne potrebe od vrtića, obrazovanja, do sportskih klubova i njihovog rada i takmičenja”, naveo je Trifunović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.