Proljećna sjetva na 170.653 hektara

Prema planu proljećne sjetve u Republici Srpskoj će biti zasijano 170.653 hektara, a ukupna vrijednost ratarsko povrtarske proizvodnje procijenjena je u iznosu od 1,25 milijardi KM, navodi se u informaciji o zasnivanju novog proizvodnog ciklusa u poljoprivredi koju je danas prihvatila Vlada Srpske.

U proizvodnoj 2022-2023. godini zasijano je 236.856 hektara oranica, od čega jesenja sjetva zauzima 66.203.

Prema procjenama stručnih službi, prinos kukuruza se može očekivati prosječno u intervalu od šest do sedam tona po hektaru, ali ga uslovi godine mogu i značajno korigovati, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

Zbog globalnog ispoljavanja suše u prošloj godini došlo je do značajnog smanjenja u proizvodnji sjemena kukuruza što je uticalo na značajan porast cijene sjemena za 20 do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnju cijenu.

Za razliku od prošle godine, sada na domaćem tržištu ima dovoljno mineralnih đubriva po nešto nižim cijenama sa tendencijom blagog pada.

S ciljem podsticanja tekuće proizvodnje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske je donijelo sljedeće mjere podrške proljećnoj sjetvi – obezbijeđena su sredstva od 180 miliona KM za finansiranje tekuće proizvodnje i kapitalnih investicija u poljoprivredi, obezbijeđen je regres za dizel gorivo za proljetne i jesenje radove u količini od 100 litara odnosno 75 KM po hektaru obradive površine u ukupnom iznosu od 10,5 miliona KM.

Obezbijeđeno je regresiranje svih sjemena domaćih proizvođača u iznosu od 50 odsto maloprodajne cijene, a s ciljem omasovljenja sjetve kroz veću dostupnost jeftinijeg sjemena domaćih proizvođača, zatim su obezbijeđena dodatna sredstva za podršku sjetvi industrijskih kultura /merkantilne soje, suncokreta i uljane repice/ u iznosu od 300 KM po hektaru, kao i dodatna sredstva za zasnivanje organske proizvodnje u iznosu 600 KM po hektaru i 500 KM po uslovnom grlu.

Obezbijeđena je i rekordna isplata svih obaveza po osnovu podsticaja iz 2022. godine, a već je isplaćeno pet miliona KM iz agrarnog budžeta za 2023. godinu.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *