Proizvodnja drastično poskupjela: Hrana poskupljuje i zbog ambalaže

Poskupljenje svih sirovina, ambalaže i repromaterijala, te teža nabavka navedenog zbog pokidanih lanaca snabdijevanja dovešće do toga da će kompanije koje se bave preradom i konzerviranjem gotove hrane, voća i povrća u narednom periodu povećati cijene svojih proizvoda.

Mladen Pratljačić, menadžer izvoza kompanije “Mladegs pak” iz Prnjavora, koja je ima brendove “Bonito” i “Dominus”, rekao je za “Nezavisne” da nije došlo ni do kakve promjene što se tiče nabavke, te da je ambalažu i dalje veoma teško nabaviti.

“Sve su sirovine poskupjele, a ambalažu je skoro nemoguće nabaviti. Veoma je teško nabaviti i staklo. Nema više standardnih ugovora, već se svaki ugovor mijenja, a samim tim i i cijena, tako da je sve to teško ispratiti”, istakao je Pratljačić.

Na pitanje da li bi u narednom periodu moglo doći do poskupljenja proizvoda zbog ove situacije, Pratljačić odgovara da je to sigurno, ali da se još ne zna do kolikog će poskupljenja doći.

“Mi nismo ni povećali cijene onoliko koliko su nam porasle cijene sirovine i sav ostali repromaterijal koji koristimo. Ugovori se mijenjaju, cijene rastu, tako da će i u narednom periodu doći do poskupljenja naših proizvoda”, kazao je Pratljačić.

Stevo Filipović, direktor Prehrambene industrije “Sava Semberija” iz Bijeljine, ističe da poskupljenja nisu jedini problem, već i isporuka određenih sirovina i ambalaže.

“Suočavamo se s problemom isporuke jer smo još prije pet mjeseci uplatili novac za limenke koje još nisu isporučene. Određene fabrike koje su radile ambalažu u Ukrajini ili su uništene ili zatvorene zbog ratnih dejstava, te je došlo do velikih poremećaja na tržištu, na šta mi ne možemo da utičemo”, naglasio je Filipović.

Naveo je da je staklena ambalaža poskupjela 100 odsto, limenka preko 100 odsto, a poklopac za teglu 120 odsto.

“Jestivo ulje je sa 1,37 KM otišlo na 4,40 KM. Cisternu mazuta smo ranije plaćali između 16.000 i 18.000 KM, a sad između 50.000 i 54.000 KM. Poskupjeli su i šećer, so, tabletirana so. Folija je poskupjela preko 200 odsto. Podigli smo otkupne cijene za voće i povrće između 50 i 100 odsto u odnosu na prethodni period kako bismo zaštitili poljoprivredne proizvođače. Neminovno je da će doći do poskupljenja zbog svih ovih stvari, mi se nadamo da će to biti oko 40 odsto u odnosu na prethodni period i to najviše kako bismo sačuvali kooperante i proizvodni prioces, iako ćemo biti na gubitku”, pojasnio je Filipović.

Slično priča i Perica Tanasić, vlasnik kompanije “Tanasić” iz Dvorova, kod Bijeljine, koja se bavi preradom i konzerviranjem voća i povrća, koji za “Nezavisne” kaže da je došlo do poskupljenja svih sirovina, repromaterijala i ambalaže.

“Poskupljenje je preko 100 odsto, od tegli, poklopaca i ostalog. Sirovina i energija su takođe prilično poskupjeli. Mi nismo imali drugog načina nego i da cijene gotovih proizvoda povećamo. Svi smo morali dići cijene, jer već ide nova roba. Zavisi koja je roba u pitanju, ali poskupljenja su od 20 do 40 odsto. Ova situacija traje već šest mjeseci. Mi imamo još mjesec i po da završimo sezonu, tako da će ove cijene trenutno ostati na snazi. Što se tiče naredne sezone, vidjećemo tada kakva će biti situacija i kakve će biti cijene repromaterijala, energije, radne snage i ostalog”, zaključio je Tanasić.

(Nezavisne)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *