Proizvođačima voća i povrća olakšan put to tržnih centara

Pravilnik o malim proizvođačima voća i povrća u Republici Srpskoj omogućiće proizvođačima da lakše i brže izađu na tržište, kako bi građani mogli da dođu do domaćih proizvoda, rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Goran Bursać.

Bursać naglasio da je tokom pandemije virusa korona porasla potražnja za domaćim proizvodima, te da je zdrava hrana došla u prvi plan.

“Smatram da idemo dobrim putem i da ćemo u budućnosti građanima ponuditi domaće proizvode, da do njih što lakše dođu”, rekao je Bursać novinarima u Banjaluci, gdje je u Privrednoj komori Srpske predstavljen navedeni pravilnik.

On je pozvao sve koji žele i imaju mogućnosti za to da pokrenu proizvodnju u svom domaćinstvu i tako obezbijede dodatne prihode.

Vesna Smiljanić, predsjednik Udruženja žena iz Srpca koje se bavi proizvodnjom pekmeza i zimnice, rekla je da je jedan od prioriteta ovog udruženja da pomogne članicama da osnaže svoju ličnost u porodici i društvu.

“Sve što kupujemo i od čega zajedno pravimo zimnicu kupljeno je od naših članica i s onim što ostvarimo jačamo njihove budžete”, rekla je ona.

Smiljanićeva kaže da novi pravilnik mnogo znači članicama udruženja kojih ima 45, te izrazila nadu da će njihovi proizvodi naći svoje mjesto i u tržnim centrima.

Konsultant za izradu Pravilnika Nikola Knežić kaže da će novim pravilnikom mali proizvođači voća i povrća dobiti dodatne informacije kako da svoje proizvode plasiraju ljudima koje ne poznaju, odnosno omogućiće lakšu komunikaciju sa kupcima.

Menadžer poljoprivrednog klastera regije Prijedor Siniša Slijepac kaže da su u klasteru putem saradnje sa proizvođačima na terenu uvidjeli da je ovaj pravilnik njima potreban.

On navodi da će pravilnik, koji je izrađen na inicijativu resornog ministarstva, pomoći proizvođačima da riješe neke stvari koje se tiču zakonske regulative kako bi stigli do kupaca.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *