“Progon Srba Montgomeri pravda bizarnim teorijama” /VIDEO/

Komentarišući tvrdnju američkog diplomate da sarajevske i kninske Srbe nisu protjerale protivničke vojske, već da su na to instruisani od svojih vođa i da su “otišli u strahu od ostanka”, Kecmanović je rekao da su Srbi, prema Montgomeriju, “etnički čistili ne samo druge narode nego i sami sebe”.

– Do sada smo već imali priliku da bezbroj puta čujemo tvrdnju zapadnih političara, diplomata i novinara kako su Srbi na Kosovu i Metohiji i u BiH, pa i u srpskim krajevima Hrvatske, etnički čistili druge narode .

S obzirom na to da je, kako kaže, poslijeratni popisni bilans pokazao da je manjak Srba u Federaciji BiH mnogo veći nego manjak nesrba u Republici Srpskoj, te da su Srbi na Kosovu i u Hrvatskoj desetkovani, Montgomeri je pronašao “objašnjenje”.On objašnjava da iz Montgomerijeve teorije proizlazi da su Srbi to činili tako što “najprije sa jedne teritorije otjeraju druge narode da bi naselili svoje, a onda sa druge teritorije istjeraju svoj narod da bi ga ustupili drugima”.Govoreći o vremenu uoči egzodusa iz srpskih dijelova grada koji su po Dejtonu pripali FBiH, Kecmanović napominje da se Alija  Izetbegović tih dana preko Radio Sarajeva obratio porukom da “Srbi mogu da ostanu, ali da će biti suđeno svakom ko je nosio pušku”.

– Nije Izetbegoviću bilo nepoznato da je i na drugoj strani fronta bila ratna mobilizacija i da su oružje nosili svi punoljetni Srbi. A ovi su opet znali kako su se proveli Srbi koji su tokom rata ostali u dijelu Sarajeva pod muslimanskom vlašću. Čim im se ukazala prilika, njih 95 odsto trajno je otišlo  .

Profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da je laž Montgomerijeva  izjava da su nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma tadašnje srpske vlasti prisilile Srbe da napuste Sarajevo.

Vilijam Montgomeri, nekadašnji ambasador SAD u Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj i Bugarskoj izjavio je da su SAD u hrvatskom gradu Cavtatu imale brod sa ekipom Centralne obaveštajne agencije (CIA) čiji je jedini posao bio da spasi tadašnjeg i aktuelnog predsjednika Crne Gore Mila Ðukanovića ako tadašnji predsjednik SRJ Slobodan Milošević krene na njega. Montgomeri je u intervjuu za premijum servis zagrebačkog Večernjeg lista, a prenose podgoričke Vijesti rekao i da je bilo teško prikupiti sredstva za finansiranje Ðukanovićeve vlade, pa su kako kaže počeli da dopuštaju krijumčarima duvana da operišu iz Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *