“Progesteron” na recept za žene u postupku vantjelesne oplodnje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske precizirao je medicinsku indikaciju za lijek “progesteron” i “didrogesteron”, koji se nalaze na Listi A lijekova koji se izdaju na recept, kako bi svim ženama koje se nalaze u postupku vantjelesne oplodnje bilo omogućeno propisivanje ovog lijeka na recept, ukoliko im je potreban.

Ovu izmjenu danas je usvojio Upravni odbor Fonda, a na prijedlog udruženja porodica koje se bore sa sterilitetom i počeće da se primjenjuje 15. januara naredne godine.

Osim ranijih indikacija – prijetećeg pobačaja, opasnosti od prijevremenog porođaja, prevencije ponavljanih pobačaja, navedena je i indikacija da se lijek može propisati “u postupku vantjelesne oplodnje”, saopšteno je iz Fonda.

Iz Fonda napominju da ove lijekove na recept propisuju ginekolozi koji imaju ugovor sa Fondom, odnosno koji imaju šifru za propisivanje lijekova na recept.

U Fondu podsjećaju da su još 2018. godine počeli da finansiraju lijek “utrogestan” i time značajno finansijski rasteretili trudnice, jer se ovaj lijek veoma često propisuje.

Upravni odbor Fonda danas je usvojio i izmjenu čiji je cilj da poboljša dostupnost lijeka “dornaza alfa rastvor za raspršivanje”, kojeg koriste oboljeli od cistične fibroze.

Ovaj lijek Fond nabavlja putem javnih nabavki i za oboljele od cistične fibrize dostupan je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Budući da ovaj lijek uglavnom koriste djeca, te da roditelji sa djecom samo zbog lijeka ne bi putovali do UKC-a, Fond je omogućio da se lijek za oboljele od ove bolesti ubuduće podiže u apoteci u mjestu prebivališta oboljelih.

Ovu izmjenu je inicirao Savez za rijetke bolesti i počeće da se primjenjuje od 15. januara.

U Fondu navode da su ove izmjene nastale u saradnji Fonda i predstavnika udruženja pacijenata, te napominju da se dijalogom institucija i predstavnika udruženja mogu prevazići svi izazovi.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.