Profesor Miladin Lukić bio omiljen među kolegama i studentima /VIDEO/

Komemoracija akademskom slikaru Miladinu Lukiću, jednom od najvećih slikara u Republici Srpskoj, održana je danas na Pedagoškom fakultetu u Bijeljinu, na kojem je ranije radio kao profesor.

Dekan ovog fakulteta Dalibor Stević istakao je da je ova ustanova izgubila velikog profesora, čovjeka i kolegu kojeg su uvažavali i poštovali, a koji je bio omiljen i među studentima.

“Prije nekoliko godina, kada je Lukić imao tešku operaciju i bilo je potrebno obezbijediti krv, bilo je lijepo vidjeti koliko se studenata javilo sa željom da pomognu svom legendarnom profesoru”, izjavio je Stević novinarima prije početka komemoracije.

On je ukazao da je Pedagoški fakultet ostao bez čovjeka koji je bio dio njega od početka rada u Bijeljini i koji je sigurno ovoj ustanovi dao svoj ton i prepoznatljivost, zbog čega će ostati zapamćen.

“Energija koju je širio je nešto što je nenadoknadivo, to se jednom rodi i teško se može ponoviti”, istakao je Stević i poručio da današnjom komemoracijom žele da još jednom upute izraze najdubljeg saučešća Lukićevoj porodici.

Na komemoraciji se obratio i načelnik opštine Lopare Rado Savić koji je rekao da Majevičani možda nisu iskazali dovoljno poštovanja prema Lukićevom liku i djelu za njegovog života, ali, kako kaže, to tako biva – ljudi kasnije shvate koga su imali pored sebe.

“A, zašto je to tako? Zato što je Lukić po svemu bio čovjek ispred svog vremena. Kao Majevičanin zahvalan sam što je uvijek i svuda govorio o svom kraju. Njegovo zavještanje, a naša obaveza, jeste da traje Vidovdanski sabor slikara koji je do sada održan 15. puta. I trajaće”, poručio je Savić u govoru na komemoraciji.

Akademski slikar Miladin Lukić preminuo je u petak, 1. aprila, u 74. godini.

Rođen je 1. juna 1948. godine u Priboju kod Lopara, gdje je proveo djetinjstvo i završio osnovnu školu. Učiteljsku školu je završio u Tuzli, a Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Od 1994. godine bio je profesor na Učiteljskom fakultetu u Bijeljini. Bio je član Udruženja likovnih umjetnika Republike Srpske i BiH.

Miladin Lukić je bio osnivač i vlasnik “Ateljea 313” u Gornjem Priboju i pokretač tradicionalnog slikarskog sabora na Majevici koji je okupljao značajne likovne umjetnike sa područja bivše Jugoslavije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *