Produžiti Posebni kolektivni ugovor na godinu dana i povećati plate /VIDEO/

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Republike Srpske Branko Zelenović izjavio je da Sindikat očekuje da Vlada Srpske danas odobri zahtjev za produženje važenja Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnoj samoupravi na godinu dana, te da u ovoj godine plate budu povećane za najmanje 10 odsto.

“Tokom prethodne godine imali smo niz sastanaka sa predstavnicima Ministarstva uprave i lokalne samouprave Srpske, sa ministrom Lejlom Rešić, a održali smo jedan i ove godine na kojem smo zajednički donijeli odluku da se ovaj ugovor produži na godinu dana”, rekao je Zelenović na konferenciji za novinare u Bijeljini.

On je naveo da se nakon današnje odluke na sjednici Vlade Srpske već sljedeće sedmice očekuje potpisivanje ugovora, s tim da su zahtjevi koje je ovaj sindikat imao za zaposlene u lokalnoj samoupravi bili da plata bude povećana za najmanje 10 odsto.

“Tu inicijativu su podržali i predstavnici Saveza opština i gradova Srpske, te je proslijedili svim opštinama i gradovima Srpske”, rekao je Zelenović.

On je naglasio da će, kada bude potpisivanje kolektivnog ugovora, Ministarstvo lokalne uprave i samouprave dati saglasnost da sve jedinice lokalne samouprave koje imaju sredstava u svom budžetu mogu povećati platu zaposlenima u lokalnoj samoupravi.

Zelenović je rekao da su u prošloj godini, na osnovu zahtjeva Saveza sindikata, zajedno sa Vladom Srpske, povećane plate zaposlenima u upravi i javnim službama – u zdravstvu, u prosvjeti, u Ministarstvu unutrašnjih poslova, a lokalna samouprava je već 10 godina bez povećanja plata.

On je naveo da Sindikat lokalne samouprave, uprave i javnih službi neće stati, nego će tražiti da i ove godine dođe do povećanja plata, kako u privatnom tako i u javnom sektoru.

“Nastavićemo sa našim zahtjevima da bismo zaustavili odlazak radne snage u Evropu”, rekao je Zelenović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.