Pravilna prihrana presudna za dobra rod u voćnjacima

Podmajevički i majevički krajevi predodređeni su za voćarsku proizvodnju. Najzastupljenija voćna vrsta je šljiva na ovom području.

Posao jeste skup, zahtijeva veća ulaganja kako bi se došlo do kvalitetnih prinosa, međutim žale se voćari najveći problem u zasadima posljednih godina je nedostatak radne snage, a brigu su im zadale i česte klimatske promjene koje u pitanje dovode proizvodni rezultat.

Na stručnom predavanju koje je održano u Ugljeviku a namijenjeno je upravo njima, mogli su čuti voćari da se upravo ishranom može sačuvati rodni potencijal voća.

Pravilna ishrana voćnih vrsta uslov je za dobar proizvodni rezultat, shvatili su ozbiljni u ovom poslu, pa se ove mjere u voćnjacima strogo pridržavaju.

Prenijeli su stručnjaci voćarima i savremena iskustva u gajenju trešnje koja je u ovim krajevima inače slabo zastupljena, ali i šljive kopja dominira u voćnim zasadima podmajevičkih krajeva.

Osim edukacije od koje će koristi imati u poslu kojim se bave, na jednodnevnoj obuci za voćare u Ugljeviku  govorilo se i o mjerama i agrarnoj podršci resornog ministarstva i usloima koje moraju ispuniti proizvođači kako bi ostvarili pravo na podsticaje.

Svjetlost dana ugledao je juče i Pravilnik o kapitalnim investicijama, za koje će biti izdvojena značajna sredstva.

Bitno je da u roku koji će najmanje trajati 15 dana proizvođači pripreme svu potrebnu dokumentaciju kako bi na vrijeme bila dostavljena Agenciji za agrarna plaćanja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *