Proceduru prijavljivanja vozila i robe na granicama zamijenila elektronska prijava /VIDEO/

U BiH od prvog avgusta počela je primjena elektronskih  prijava za carinjenje robe. Predstavnici Područne privredne komore Bijeljina i Uprave za indirektno oporezivanje BIH danas su ukazali privrednicima sve olaksice kako bi na što jednostavniji nacin pristupili prijavi.

Špediteri, izvoznici i uvoznici u BiH od prvog avgusta 2022. godine carinjenje robe obavljaju putem NCTS elektronskog sistema izrađenog prema tehničkim i funkcionalnim standardima Evropske unije. Dosadašnju proceduru prijavljivanja vozila i robe na svakoj granici zamijenila je  elektronska komunikacija i razmjena poruka i podataka.

Za sve postupke provoza robe carinske deklaracije se podnose isključivo elektronski u sistem Uprave za indirektno oporezivanje, a svaka prevozna prijava mora biti ovjerena novim digitalnim potpisom. Prema procjenama, primjena elektronskog sistema na  carinskom području BiH skladu sa novim carinskim propisima trebala bi da drastično skrati procedure, čekanja i troškove, te ubrza protok robe na graničnim prelazima. NCTS sistem je profunkcionisao i vec imamo preko 1000 prijava unesenih u sistemu ,dodaje Savić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *