Prijateljstvo lokalnih zajednica Izraela i Republike Srpske /VIDEO/

Delegacija Federacije lokalnih vlasti Izraela posjetila je Savez opština i gradova Republike Srpske.

– Predsjednik Federacije lokalnih vlasti Izraela i gradonačelnik Grada Modin Haim Bibas je veliki prijatelj Republike Srpske i srpskog naroda, što dokazuje i činjenica da je ovo njegova dvanaesta posjeta Republici Srpskoj. Gospodin Bibas i naši izraelski prijatelji su nas uvijek predstavljali u najboljem svijetlu na međunarodnoj sceni, a ova posjeta je prilika da produbimo saradnju, koja će biti krunisana u oktobru potpisivanjem sporazuma između Federacije lokalnih vlasti Izraela i Saveza opština i gradova Republike Srpske. Sporazum će otvoriti put za uspostavljanje partnerske i pobratimske saradnje između lokalnih zajednica u Izraelu i Republici Srpskoj, kao i za jače veze između naših naroda – istakao je predsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

Federacija lokalnih vlasti Izraela okuplja 257 lokalnih zajednica, u kojima živi oko 9,5 miliona stanovnika.

– Prije jedanaest godina Modin i Banja Luka su započeli prijateljstvo i postali smo gradovi pobratimi. Mi želimo da i drugi gradovi Izraela i Republike Srpske uspostave partnerske i pobratimske odnose, zato smo pozvali predstavnike Saveza opština i gradova Republike Srpske da prisustvuju našoj godišnjoj internacionalnoj konferenciji, na kojoj će prisustvovati oko stotinu zvanica iz Sjedinjenih američkih država, Evrope, Dalekog Istoka, Australije i drugih krajeva svijeta. Republika Srpska je veliki prijatelj Izraela i smatramo da je vrijeme da unaprijedimo naše odnose i na nivou saradnje lokalnih zajednica – naglasio je predsjednik Federacije lokalnih vlasti Izraela i gradonačelnik Modina Haim Bibas.

Nakon sastanka u prostorijama Saveza opština i gradova Republike Srpske, delegacija Federacije lokalnih vlasti Izraela i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović posjetili su postavku „Jevreji u Bijeljini” u Muzeju „Semberija” i Jevrejsko groblje u Bijeljini. Gradonačelnik Petrović je istakao da će Gradska uprava učiniti sve da očuva istorijsko i kulturno nasleđe bijeljinske jevrejske zajednice i da srpski narod nikada neće zaboraviti dobar suživot i zajedničko stradanje sa Jevrejima ovih prostora.

– Zahvalni smo na svemu što je Izrael učinio za Republiku Srpsku i ponosni smo na naše veze sa jevrejskom državom i narodom. Bijeljina želi da ima partnerstvo ili pobratimstvo sa sebi sličnim gradom u Izraelu, jer fascinantni rezultati koje ta zemlja ostvaruje na svim poljima pokazuju da možemo mnogo od njih da naučimo i da ćemo imati višestruku korist od razmjene znanja i iskustava – dodao je potpredsjednik Saveza opština i gradova Republike Srpske i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

__________________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *