Prevoznici vraćaju stari red vožnje

Stanovnici Srpske ponovo će moći češće da putuju van granica, jer ovdašnji prevoznici, imajući u vidu povoljniju epidemiološku situaciju i blaže mjere, vraćaju stare polaske i uvode nove linije u međugradskom i međunarodnom saobraćaju, a vjetar u leđa dodatno im daju i putnici koji ne prestaju da zovu.

Pandemija virusa korona parkirala je autobuse još martu prošle godine, zbog čega su putovanja u susjedne zemlje i dalje u Evropu jedno vrijeme bila nemoguća. Na prste su se, kažu prevoznici, mogle nabrojati linije koje su proteklih mjeseci saobraćale, jer putnika zbog virusa korona gotovo da nije bilo. Vršilac dužnosti direktora Autobuske stanice u Banjaluci Dragan Gajanin istakao je za “Glas Srpske” da je vrijeme da se i međunarodni saobraćaj počne vraćati u normalne tokove.

– Za Crnu Goru sa naše stanice sedmično imaju tri polaska. Od 18. juna autobusi će voziti svakodnevno u 23 časa, s tim da ostaju i ovi trenutni polasci u 18.15 časova, odnosno koji već idu tri puta sedmično. Autobusi u Hrvatsku trenutno voze dva puta sedmično, a po najavama prevoznika, koji prate dešavanja na graničnim prelazima, uskoro bi trebalo da bude još polazaka – kazao je Gajanin.

Dodao je da bi od polovine juna dva puta sedmično trebalo da voze i autobusi za Švajcarsku, za koju iz Banjaluke trenutno nema polazaka. Prema njegovim riječima, za naredni period najavljen je i veći broj polazaka za Njemačku, kao i druge zemlje.

– Vjerujem da bi, što se tiče prevoza putnika, do kraja godine sve trebalo da bude vraćeno u normalu, jer je i prethodnih mjeseci bilo polazaka, ali autobusi su bili gotovo prazni – kazao je Gajanin.

Sa vraćanjem polazaka krenuli su i prevoznici sa područja sarajevsko-romanijske regije. Dispečer na Autobuskoj stanici u Istočnom Sarajevu Lazar Hrkalović kaže da autobus, koji je ranije za Podgoricu vozio u 8.15 časova, nedavno ponovo krenuo, dok je onaj na linija Pale – Herceg Novi juče počeo da saobraća.

– Za Hrvatsku još nema polazaka. Sa ove stanice autobusi trenutno voze u Austriju, Sloveniju i Srbiju, koji bi, takođe, u narednom periodu trebalo češće da idu, kao što je to bilo prije pandemije – kazao je Hrkalović.

Autobusi autoprevoznika “Globtur”, prema riječima koordinatora ovog preduzeća za Istočnu Hercegovinu Dušana Vukajlovića, planiraju da uskoro “podebljaju” red vožnje.

– Planiramo da, između ostalog, vratimo svakodnevne polaske na linijama Mostar – Kotor i Trebinje – Banjaluka – kazao je Vukajlović.

Predsjednik Skupštine udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori RS Dejan Mijić rekao je da je smanjenje broja oboljelih od virusa korona dovelo do povećanja putnika.

– Svi prevoznici međugradskog i međunarodnog saobraćaja u Srpskoj se vraćaju na redove vožnje koji su bili prije pandemije, jer postoji blago povećanje broja putnika, koji se polako vraćaju starim navikama, jer je epidemiološka situacija mnogo povoljnija, a ni mjere nisu kao što su bile prethodnih mjeseci – kazao je Mijić i dodao da će cijene karata ostati na istom nivou kao i prije dvije godine.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *