Pretjerali ste sa pićem? Ovo je idealan doručak za 1. januar

Vrijeme praznika, je vrijeme kada mnogi od nas pretjeraju. Neki pretjeruju s hranom, nabace čak nekoliko kilograma više za vrijeme praznika, jer ne mogu da odole ukusnim poslasticama, dok drugi pak pretjeraju s alkoholom, i često se moraju nositi s mamurlukom u praznično jutro.

Najčešći simptomi mamurluka su mučnina, glavobolja, dehidracija, umor i osjetljivost na svjetlost i zvuk.

Tijelu je potrebno nekoliko sati da razgradi alkohol. Ako je ikako moguće, proces razgradnje je najbolje prespavati.

Dehidracija je glavni uzrok mamurluka pa moramo da unesemo mnogo tečnosti. Nakon buđenja, bez obzira kako se osjećamo obavezno trebamo popiti veliku čašu mlake vode, jer hladna voda bi mogla biti nezgodna za želudac. Izgubljena tekućina i elektroliti se mogu nadoknaditi i energetskim pićima ili kokosovom vodom.  Kafa i drugi kofeinski napitci nisu najbolji izbor na mamurnim jutrima, jer oni oduzimaju dodatnu tekućinu iz organizma. Ako vam ipak treba kofeina onda ograničite količinu kafe ili čaja na jednu šoljicu.

DORUČAK:

Treba da pojedemo dobar doručak. Razumno zdrav, ali dobar doručak može učiniti čuda nakon noći opijanja. Hrana umiruje želudac i daje tijelu energiju. Lagano prepečen tost s malo maslaca i marmelade, ili još bolje kajgana će učiniti da se ponovo bolje osjećamo. Tost će upiti ostatak alkohola iz želuca, a jaja sadrže bjelančevine i vitamine B koji će napuniti prirodne resurse vašeg tijela.

Ovdje je nekoliko namirnica i prijedloga koji će ti pomoći u kreiranju “doručka protiv mamurluka”.

Svježe iscijeđeni voćni sok

Neka svježi sok bude prvi koji ćeš servirati svom mamurnom gostu. Nivo šećera u krvi je naglo opala nakon konzumacije alkohola, te dodatno pogoršala mamurluk. Upravo iz tog razloga je konzumacija voćnih sokova jedan je od najboljih načina borbe protiv mamurluka. Voćni sokovi od naranče, brusnice ili jabuke će podići razinu šećera u krvi, te nadoknaditi izgubljene elektrolite.

Supa

Supa sa mnogo povrća je takođe prava stvar kako bi se organizam brže pročistio, a puna je vitamina kako bi brže ozdravio.

Sendvič s tunjevinom

Tunjevina je puna hranjivih tvari, a istraživanja su pokazala kako je ujedno i jedna od najboljih namirnica za nadomještanje izgubljenih vitamina iz tijela.

Engleski doručak

Sastojci engleskog doručka mogu varirati, ali nekoliko se osnovnih namirnica uvijek moraju naći na stolu da bi se obrok mogao nazvati engleskim doručkom. Na primjer jaja napravljena u obliku kajgane, pržena slanina, kobasica, gljive i prepečeni tost nužni su dijelovi ovog doručka. Jaja u sebi sadrže cistein, amino kiselinu koja je efektno oružje protiv acetaldehida, toksina koji je nusprodukt oksidacije etanola, tako da će ova namirnica svakako dobro doći.

Hljeb

Integralni hljeb pun je vitamina B i masnih kiselina koje će pomoći u detoksikaciji jetre i izlječenju tijela. Takođe će apsorbirati višak alkohola što je, naravno, jedan od najboljih načina za borbu protiv mamurluka. Obavezno serviraj šnitu integralnog kruha s supom od povrća.

Đumbir

U svim svojim oblicima đumbir pomaže pri olakšavanju mučnine, a isto tako djeluje i kao odličan protuupalni lijek. Slatko piće ili čaj gosta začini s malo đumbira, ili ponudi ukusnu juhu od đumbira s mrkvom. Ovaj pikantni začin će blagotvorno djelovati na tijelo i pomoći će da se mamurluk prebrodi.

Banane

Banane su pune kalija i magnezija, dva minerala koja se gube u organizmu dok se pije alkohol, što može uzrokovati jak umor. Nedostatak kalija uzrokuje povraćanje, izaziva grčeve i mučninu, tako da banana uveliko može pomoći u borbi protiv jutarnjeg mamurluka. Banana u svom izvornom obliku ili napitak od banana će vam pomoći da se osjećate  mnogo bolje.

(Nezavisne)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *