Prepoznati problem nasilja u adolescentskim vezama /VIDEO/

Zakon ne prepoznaje nasilje u vezama mladih kao takvo, što dovodi do toga da su žrtve institucionalno nezaštićene i rijetko se odlučuju da govore o ovom problemu, rečeno je u Bijeljini na radionici za mlade koju je organizovala Fondacija “Lara” u okviru projekta “Ko se tuče taj se ne voli – mladi protiv nasilja u adoloscentskim vezama”.

Programski koordinator Fondacije “Lara” Dragana Petrić rekla je novinarima da ova organizacija već 25 godina radi na sprečavanju nasilja, prije svega nad ženama i djecom, ali su se susretali i sa ostalim vrstama nasilja radeći mnogo sa mladima.

“Istina, nismo se nešto mnogo bavili pitanjem nasilja u adolescentskim vezama. Tako smo kroz jedan mali projekat, koji je podržala austrijska Ambasada u BiH, pokušali da skrenemo pažnju na tu problematiku, odnosno na nasilje u vezama mladih koje je veoma prisutno”, navela je Petrićeva.

Ona je dodala da se o ovom nasilju malo govori, a da je njegova specifičnost to što je obostrano.

“Ispoljava se najviše u digitalnom obliku, onlajn svijetu, kroz emocionalno i psihološko nasilje koje veoma često prerasta u fizičko. S jedne strane pokušavamo da edukujemo mlade o načinima prevencije i sprečavanja ovog nasilja, a u isto vrijeme pokušavamo da radimo na njihovoj mobilizaciji kako bi postali svjesniji, da bi bili malo više građanski aktivni i bavili se pitanjima koja se direktno njih tiču”, rekla je Petrićeva.

Prema njenim riječima, o ovoj vrsti nasilja radi se veoma malo istraživanja i analiza, a Fondacija je 2016. godine radila jedno manje istraživanje na teritoriji BiH koje je pokazalo da je skoro dvije trećine ispitanika preživjelo neki oblik nasilja u svojim trenutnim ili prethodnim vezama.

“To se uglavnom odnosilo na emocionalno nasilje – manipulaciju, kontrolu. Postoji kao neka `rupa u zakonu` jer se nasilje u vezama mladih kao takvo ne prepoznaje. Zakon prepoznaje samo nasilje u porodici, pa kada govorimo o nasilju govorimo o bračnim, porodičnim odnosima, a ovo u vezama mladih ostaje nekako neregulisano do kraja, što dovodi do toga da žrtve često budu institucionalno nezaštićene, rijetko se odlučuju da govore o tome. To je sve na čemu bismo htjeli da radimo – da nekako mlade ohrabrimo da govore o ovoj temi, da se s tim u vezi mogu obratiti školskm pedagozima, psiholozima, razrednim starješinama, roditeljima ili bilo kojoj drugoj osobi od povjerenja”, rekla je Petrićeva.

Ona je navela da je poražavajuće to što mladi uglavnom ne prepoznaju takvo, loše međusobno ponašanje u vezama, kao nasilje.

“Pokušavamo sa mladima da razgovaramo o svemu, o tome šta je to ljubav, a šta nije, jer mnogo mladih misli da, ako je partner na primjer ljubomoran, time pokazuje da voli”, rekla je Petrićeva i dodala da, ako ne dođe do adekvatne reakcije na udarac i slično, takvo ponašanje se kasnije nastavi i u braku.

Ona je napomenula da takvo ponašanje u vezama nije prihvatljivo, niti normalno.

Projekat koji podržava Ambasada Austrije u BiH ima za cilj da doprinese smanjenju i prevenciji nasilja u adolescentskim vezama kroz edukaciju i kampanju podizanja svijesti šire javnosti.

Kroz edukativnu radionicu, koja se zasnivala na teorijskom i praktičnom dijelu, učesnici su imali priliku da se upoznaju o osnovama fenomena nasilja sa fokusom na nasilje u adolescentskim vezama, njegove uzroke, posljedice, pojavne oblike, ali i načine prevencije i intervencije.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *