Preminuo Milutin Mrkonjić

U Beogradu je u 80. godini preminuo Milutin Mrkonjić, nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj, počasni predsjednik SPS-a i poslanik te stranke u Skupštini Srbije.

Milutin Mrkonjić je rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Beogradu na katedri za puteve, aerodrome i željeznice.

Više od 45 godina je radio na realizaciji najznačajnih projekata iz oblasti saobraćajne infrastrukture u mnogim zemljama svijeta, Јugoslaviji i Srbiji: pruge Beograd-Bar, putnih koridora 10 i 11, mostova “Beška” i “Žeželj”.

Prvi je direktor “Saobraćajnog instituta CIP”. Poslije NATO bombardovanja SR Јugoslavije rukovodio je Direkcijom za obnovu zemlje.

Bio je član Centralnog komiteta SKЈ. Počasni je predsjednik SPS-a, bio je jedan od osnivača te stranke, potpredsjednik i član Predsjedništva.

Od 2000. godine bio je poslanik Vijeća republika u Saveznoj skupštini SRЈ, a zatim i državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Od 2006. godine bio je narodni poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srbije i potpredsjednik Skupštine.

Od 2008. do 2012. godine bio je ministar za infrastrukturu u Vladi Republike Srbije, a od jula 2012. do avgusta 2013. ministar saobraćaja.

Od aprila 2014. bio je poslanik u Skupštine Srbije.

Dobitnik je mnogih državnih, društvenih i profesionalnih priznanja – Ordena zasluga za Saveznu Republiku Јugoslaviju prvog stepena, Medalje rada, Ordena rada sa srebrnim vijencem, Ordena rada sa zlatnim vijencem.

(RTRS)

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.