Preminula Neda Arnerić

Proslavljena glumica Neda Arnerić preminula je u 67. godini života, saznaje Telegraf.rs.

Ona je prema informacijama Telegrafa pronađena mtrva u svom stanu.

Na licu mjesta se nalaze pripadnici policije i Hitne pomoći.

Neda Arnerić rođena je 15. jula 1953. godine u Knjaževcu i imala je bogatu glumačku karijeru.

Neda Arnerić je bila je zapažena po brojnim ulogama. Njen film, “San” iz 1966. godine, napravio je od Nede prvu dječiju filmsku zvezdu Jugoslavije. Proslavila se u kultnom filmu “Ko to tamo peva” gdje je tumačila ulogu mlade.

U karijeri dugoj pola vijeka, Neda Arnerić je ostvarila značajne uloge u filmovima “Višnja na Tašmajdanu”, “Užička republika”, “Sutjeska”, “Valter brani Sarajevo”, “Varljivo leto ’68″…

Igrala je i u mnogobrojnim italijanskim filmovima. Nakon velike popularnosti šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga vijeka, glumica je i devedesetih doživjela veliku slavu –zahvaljujući blokbasteru “Tri karte za Holivud” i televizijskoj seriji “Policajac sa Petlovog brda”. 

Za ulogu Delfine, u filmu “Ispravi se, Delfina” reditelja Aleksandra Đurčinova, 1977. godine dobila je “Srebrnu arenu” na Filmskom festivalu u Puli, kao i nagradu Nagrada “Carica Teodora” na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu.

Godine 1980. diplomirala je istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Od 1985. do 1999. godine vodila je sopstvenu galeriju “Atrijum” u Beogradu.

Dobitnica je “Zlatne arene” na Filmskom festivalu u Puli (1988) za ulogu u filmu “Haloa –Praznik kurvi”, reditelja Lordana Zafranovića. 

Dobila je i nagradu “Pavle Vuisić” za životno djelo.

Pratite nas na Facebook-u, Youtube-u i Instagramu

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *