Premija važna za održivost farmi muznih krava /VIDEO/

Mljekarstvo predstavlja jedan od najtežih sektora poljoprivredne proizvodnje, pa proizvođači ističu da im u ovom poslu najveću sigurnost predstavlja premija po litri mlijeka koja im na bankovne račune stiže svakog 20. u mjesecu. Resorno ministarstvo danas je proizvođačima uplatilo oktobarsku premiju u iznosu od 2,4 miliona maraka.

Iako je na farmama svakodnevno posla na pretek, jer odmora tu nema ni tokom zimskih mjeseci, mnogi su šansu vidjeli u proizvodnji mlijeka. Ipak, često kažu proizvođači da se bave “rudarskim poslom” jer je na farmama sve manje radne snage. Kako bi istrajali na putu kojim su krenuli ističu značaj premije po litri mlijeka koja je redovna i predstavlja određeni vid sigurnosti svakom farmeru.

Na gazdinstvu Dubajića mljekarstvo je okosnica proizvodnje. I na ovom poljoprivrednom imanju naglašavaju da je premija po litru mlijeka od suštinskog značaja za ovaj sektor.

U stavu su jasni mljekari, da nije premije koja predstavlja najsigurniji vid računice u mljekarstvu farme bi mogli zatvoriti.

Svakom proizvođaču mlijeka je interes da se od premije za mlijeko ne odustane jer to je kažu do sada održalo farme muznih krava. Navikli su dodaju da svakog 20. u mjesecu na njihove račune stigne uplata po ovom osnovu, a stigla je i danas jer je ministgarstvo isplatilo oktobarsku premiju proizvođačima u iznosu od 2. 419.422 KM.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, X nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *