Francuska izabrala: Makron ostaje predsjednik, Le Pen priznala poraz

Emanuel Makron ponovo je izabran za predsjednika Francuske sa 58 odsto glasova u drugom krugu, dok je Marin Le Pen osvojila 42 odsto, pokazuju prve procjene Instituta za ispitivanje javnog mnjenja Ifop, prenosi “Figaro”.

I “Franse 24” objavio je da je prema prvim projekcijama Makron osvojio 58,2 a Le Pen 41,8 posto glasova.

Izlaznost u 17.00 časova iznosila je 63,23 posto.

Makron je tako ostvario novi mandat i pravo da funkciju predsjednika ove zemlje obavlja još pet godina.

Le Pen: Nastaviću da se borim za Francuze

Kandidatkinja desnice Marin le Pen priznala je večeras izborni poraz i rekla da će nastaviti borbu i da je izazov za njenu stranku da se fokusira na parlamentarne izbore u junu.

„Više nego ikad nastaviću svoj rad za Francuze“, rekala je Le Pen u govoru poslije izbora.

Le Pen je rekla da je njen rezultat i dalje “pobjeda” njenog političkog pokreta i da je njena partija otvorena da ujedini sve one koji žele da se bore protiv Makrona, prenosi Rojters.

Za kanditakinju desnice Marin Le Pen, rezultat u drugom krugu predsjedničkih izbora u Francuskoj je svjedočanstvo o velikom nepovjerenju francuskog naroda.

“Nemam ogorčenja”, izjavila je Le Pen, prenijela je francuska BFM TV. Ona je ocijenila i da postoji “veliki rizik” da će Makron biti u mogućnsti da obezbijedi većinu u parlamentu.

U podnožju Ajfelove kule, pristalice predsjednika Emanuela Makrona slave njegov reizbor, nekoliko trenutaka nakon što su prve projekcije pokazale da je pobijedio na izborima sa priličnom razlikom.

(Srna/Nezavisne)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.