Preduzetnici protiv zatvaranja radnji nedjeljom /VIDEO/

U Bijeljini posluje 614 trgovinskih radnji. Prema odluci o zabrani rada nedjeljom koja će se 4. novembra naći pred odbornicima gradske skupštine, oni će ubuduće nedjeljom morati staviti ključ u bravu ukoliko ovaj zakon dobije potrebnu podršku. Preduzetnici su protiv ovakve odluke, te ističu da je riješenje da inspekcija radi svoj posao i rješava prekovremeni rad i eksploataciju radnika.

Trebali smo da budemo konsultovani kada je riječ o zabrani rada nedjeljom, kažu iz asocijacije poslodavaca i ističu da su zatečeni i protiv takve odluke. Šta ćemo sa velikih trgovinskih centara koji nedjeljom ostvaruju ogromne prihode, pitaju iz udruženja “Preduzetnik” i navode da upravo nedjeljom u šoping u Bijeljini dolazi i najveći broj građana Srbije.

Iz odjeljenja za za privredu grada Bijeljina govoreći o izmjeni odluke o radnom vremenu u svim trgovinskim objektima, navode da je osnovni razlog za ovu odluku zaštita radnika te da zakon jasno propisuje da mora postojati sedmični odmor  u trajanju od jednog dana. A da postoje radnici koji rade neprijavljeni i bez dana odmora, javna je tajna.

Svio se slažu da ima dosta primjera eksploatacije i izrabljivanja radnika. Iz duruženja preduzetnik ističu da je ipak inspekcija ta koja bi morala da obilazi radnje i trgovinske centre i vrši kontrolu – ima li neprijavljenih radnika, kao i primjenu odluke o slobodnom vremenu i prekovremenom radu i podsjećaju da rad nedjeljom po zakonu mora biti i dodatno plaćen.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.