Predstavnici nekoliko udruženja traže da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše u BiH /VIDEO/

Tražimo da se u BiH proglasi elementarna nepogoda zbog suše, kako bi se pomoglo poljoprivrednicima da realizuju jesenju sjetvu, poručili su danas sa sastanka iz Bijeljine predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika iz Srpske i Federacije BiH.

U sjedištu Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice govorilo se danas o aktuelnom stanju u poljoprivredi. Učesnici sastanka ističu da je suša napravila probleme u ovogodišnjoj proizvodnji koja je bila daleko skuplja zbog cijena sjetvenih repromaterijala.

Najviše su kažu stradala polja pod kukuruzom i slika je ista na proizvodnim poljima širom zemlje, pa ovi koji su se okupili danas poručuju da će uputiti zahtjev nadležnim da se proglasi elemntarna nepogoda zbog suše na nivou cijele BiH.

Govoreći o stanju u poljoprivredi Semberije predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice iznio je obraćajući se medijima još jedan prijedlog za koji se nameće i pitanje da li bi kao takav mogao zaživjeti u praksi.

Na nivou Republike Srpske već je formiran tim koji će se baviti stanjem na terenu po pitanju suše. Vlada je i do sada u kriznim sistuacijama interventno reagovala prema poljoprivrednicima, ni po pitanju ovogodišnje suše i štete koju je pričinila, podrška proizvođačima kako je poručeno ovih dana neće izostati.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.