Povoljniji uslovi za organske proizvođače

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisao je u Banjaluci sa predstavnicima NLB banke Banjaluka ugovor o saradnji kojim će biti zagarantovani povoljniji uslovi organskim proizvođačima u Srpskoj, kojih je danas blizu 70.

Pašalić je rekao da su ugovorom dogovorene aktivnosti na zajedničkoj podršci i promociji organske proizvodnje u Republici Srpskoj.

“U sistemu organske poljoprivrede 2018. godine imali smo dvadesetak proizvođača, a danas blizu 70. Imamo više od 1.500 hektara pod organskom proizvodnjom. To dovoljno govori u kakvom je zamahu taj sektor i nećemo stati na ovom što smo do sada uradili”, rekao je Pašalić novinarima.

On je dodao da organski proizvodi mogu naći svoje tržište u Republici Srpskoj, BiH, ali i van tih granica.

“U Banjaluci ćemo otvoriti prvu prodavnicu organskih proizvoda i omogućićemo našim građanima da na jednom mjestu mogu da kupe sertifikovne organske proizvode”, najavio je Pašalić.

On je pozvao proizvođače koji žele da pređu na organsku proizvodnju da se jave u Ministarstvo i dobiju sve potrebne informacije.

Predsjednik NLB banke Banjaluka Goran Babić rekao je da ova banka radi na pripremi posebne kreditne linije za podršku zaštiti životne sredine i održivog razvoja.

“NLB banka Banjaluka želi da radi i na edukaciji mladih. Da budemo podrška kroz određene projekte u školama. Da radimo na smanjenju zagađenja životne sredine“, rekao je Babić.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *