Povećana najniža cijena rada u lokalnoj samoupravi

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić i predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Srpske Branko Zelenović potpisali su danas u Banjaluci Posebni kolektivni ugovor za zaposlene u lokalnoj samoupravi, na osnovu kojeg će plate u toj oblasti biti povećane za 10 odsto.

Iz Ministarstva navode da su ovim činom napravljene izvjesne korekcije, odnosno usklađivanje sa najnižom platom u Republici Srpskoj, te je povećana cijena rada za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave sa 100 na 110 KM, odnosno gornja granica sa 135 na 145 KM.

Predsjednik Sindikata lokalne samouprave, uprave i javnih službi Srpske Branko Zelenović rekao je da će na ovaj način plate zaposlenih u ovoj oblasti biti povećane za 10 odsto, zahvaljujući zahtjevima Sindikata, te Vladi Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, zahtjevi ovog sindikata od početka pregovora prošle godine su bili da se najniža cijena rada svim zaposlenim poveća za 10 odsto.

“Te naše zahtjeve je podržao i Savez opština i gradova Srpske i zajedno sa nama su bili saglasni da je to realno jer moramo da shvatimo da plata nije povećavana deset godina”, rekao je Zelenović novinarima u Banjaluci.

Zelenović je rekao da je Savez sindikata Srpske, zajedno sa Vladom Republike Srpske, radio na povećanju najniže plate, naglasivši da se samim tim dolazi i do povećanja plate i u privatnom sektoru.

On je pozvao poslodavce u privatnom sektoru da povećaju plate svim radnicima, jer će, u protivnom, masovan odlazak radnika u inostranstvo biti povećan.

Prethodno je ministar uprave i lokalne samouprave Srpske Lejla Rešić potpisala Posebni kolektivni ugovor i sa predsjednikom Sindikata uprave Republike Srpske Božom Marićem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.