Potpisan Memorandum o saradnji udruženja pacijenata

U Banjaluci je 26. juna potpisan Memorandum o saradnji udruženja pacijenata. Potpisnici memoranduma su predstavnici:  Udruženja stomičara ILCO-STOMA RS, Udruženja građana ,,Srce na dlanu”, Udruženja oboljelih od hemofilije, Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske, Saveza žena oboljelih od raka dojke ,,Iskra”, Udruženja dijabetičara Prijedor,  Udruženja oboljelih od epilepsije Republike Srpske, Udruženja dijabetičara ,,Diabeta” Bijeljina, Udruženja dijabetičara i ostalih zainteresovanih lica Trebinje, Udruženja dijaliziranih, transplantiranih i hroničnih bubrežnih bolesnika Republike Srpske, Udruženja Diabet No1, Udruženja multiple skleroze Republike Srpske, te Udruženja građana ,,Multipla skleroza” regije Istočna Hercegovina.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji prvi je korak na putu da pacijenti postanu aktivni sudionici u procesu donošenja odluka o listama lijekova koji se finansiraju iz javnih fondova, stav je potpisnika Memoranduma, predstavnika dvanaest udruženja iz Republike Srpske koja zastupaju interese pacijenata.

Pravo na lijek je podsjećaju, osnovno pravo pacijenata, a lijekovi su kako navode preskupi i često nedostupni.

Zbog viših cijena lijekova u našoj zemlji, većina građana je prinuđena da ih kupuje u susjednoj Srbiji.

Bilo bi dobro da i mi imamo jedinstvene cijene lijekova, kako bi bili dostupni svima, kažu u Udruženju dijabetičara “Diabeta” iz Bijeljine koje okuplja oboljele od dijabetasa iz pet lokalnih zajednica na području bijeljinske regije, a koje je jedno od potpisnika Memoranduma o saradnji.

U Udruženju “Diabeta” kažu da je važno da pacijenti aktivno učestvuju u procesu donošenja odluka o listama lijekova, te da je potpisivanjem ovog memoranduma učinjen značajan korak na tom putu.

Podsjetimo, potpisivanjem ovog Memoranduma, udruženja pacijenata se zajedničkim snagama aktivno uključuju u proces zagovaranja promjene regulatornog okvira koji se odnosi na formiranje listi lijekova.

Projekat “Jačanje integriteta u procesu kreiranja listi lijekova u BiH” usmjeren je na uspostavljanje saradnje između udruženja pacijenata, zdravstvenih institucija i strukovnih udruženja zdravstvenih radnika, kako bi zajedničkim radom u procesu kreiranja listi lijekova inkorporirali principe transparentnosti, integriteta i uključenosti, te usaglasili ga sa najboljim praksama u svijetu i regionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *