Poslovni skup u Švajcarskoj: Opština Lopare primjer dobrog odnosa matice i dijaspore

Poslovni skup u švajcarskom gradu Brunen čiji je organizator Udruženje srpskih privrednika Švajcarske pod nazivom “Povežimo se!” okupio je danas brojne privrednike i predstavnike vlasti iz Republike Srpske, Srbije i Švajcarske.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović kaže da je ovaj poslovni skup ujedno i priprema za organizaciju Svesrpskog samita ekonomske, akademske i kulturne dijaspore koji će se održati sljedeće  godine u Cirihu.

-Cilj današnjeg skupa bio je predstaviti nove vidove saradnje sa srpskom poslovnom dijasporom u Švajcarskoj, a i zainteresovanima koji žele da investiraju ili pronađu poslovne partnere u Srpskoj i Srbiji-rekao je Stevanović koji je rodom iz Lopara.

Poslovnom skupu prisustvovao je u ime opštine Lopare Želimir Nešković koji je istakao da je ova majevička opština primjer dobre saradnje matice i dijaspore koja je iznjedrila brojne dobre ekonomske projekte.

Nešković je podsjetio da je Majevička dijaspora uspješno realizovala 12 projekata na području opštine Lopare od čega je 8 iz oblasti privrede a četiri iz oblasti infrastrukture.

-Važna je veza između matice i dijaspore, a ovaj privredni skup je dokaz, kada se i u vrijeme pandemije korona virusa te veze održavaju a vjerujem da će u narednim godinama donijeti neke nove iskorake kada je u pitanju privreda u Republici Srpskoj ali i ulaganje naših ljudi u svoj zavičaj-rekao je Nešković.

Privrednik i humanista iz Bavarske Miroslav Kojadinović,  koji se istakao po promociji Republike Srpske i njenih potencijala širom svijeta, ali i po brojnim humanitarnim akcijama ocjenio je dobrim današnji poslovni skup i sa ekonomskog aspekta ali i sa političke strane.

-Znamo da ljudi  iz dijaspore nose veliki doprinos Republici Srpskoj i Srbiji, ali su i važan element društva-rekao je Kojadinović.

On je istakao da sam naziv današnjeg foruma “Povežimo se” govori o značaju povezivanja i saradnje matice i dijaspore na dobrobit građana.

Poslovnom skupu prisustvovao je  ambasador BiH u Švajcarskoj Boro Bronza, ambasador Srbije u Švajcarskoj Goran Bradić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske Goran Račić, sekretar Privredne komore Srpske Aleksandar Ljuboja, te ugledni privrednici iz Lopara koji žive u Švajcarskoj Radislav Đokić i Vlado Antić.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.