Poslodavci i sindikat traže “svoja” ministarstva

Socijalni partneri ubrzano pišu zahtjeve koje će proslijediti na adresu Vlade RS kako bi ih uvrstili u ključna dokumenta za iduću godinu, a poslodavci i sindikat ovaj put imaju istu želju – da dobiju ministarstva koja će se baviti isključivo njihovim problemima.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS naveli su da su pri kraju pisanju zahtjeva koje polovinom mjeseca planiraju proslijediti Vladi RS koja je već i otpočela aktivnosti na izradi programa ekonomskih reformi za period 2023-2025. godina.

– Naš najveći zahtjev jeste da se podignu kapaciteti Ministarstva privrede i preduzetništva, odnosno da se formira ministarstvo ekonomije pod čijim okriljem bi bili svi sektori iz ostalih ministarstava koji imaju veze sa privredom. Trenutno po ministarstvima imamo razne resore koji su vezani za privredu, a koji se nedovoljno bave problemima – kazao je “Glasu Srpske” predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Podvukao je da je zbog toga osnovni zahtjev formiranje jakog ministarstva ekonomije u kojem bi bili resori za drvnu, ali i metalnu i elektroindustriju, IT sektor, turizam, ali i ostali resori koji se odnose na privredu.

– Trenutno nas je malo prisutno u ministarstvima energetike, privrede, turizma, poljoprivredi, IT-a. Ta ministarstva nedovoljno se bave tim sektorima. Zbog toga tražimo ministarstvo kako bismo svi, koji proizvode i stvaraju pare, bili na jednom mjestu i imali jednake uslove poslovanja  – podvukao je Trivić i dodao da će zamoliti Vladu da odmah počnu sa izmjenama Zakona o republičkoj upravi kako bi taj akt dočekao novi saziv vlade i otvorio mogućnost da se zacrtano realizuje što prije.

Naglasio je da će zahtijevati i reorganizaciju Razvojne agencije, APIF-a, kao i stavljanje IRB-a na raspolaganje privredi u punom kapacitetu. Poslodavci će tražiti na izmjene programa podrške za zapošljavanje.

I iz Saveza sindikata poručuju da usaglašavaju prioritete za iduću godinu koji će proslijediti Vladi u zadatom roku. Ovaj put kao i poslodavci imaju istu želju, a to je da dobiju ministarstvo rada koje će se baviti isključivo tom oblasti.

– Imaćemo određene smjernice kada je riječ o koncipiranju nove vlade. Zahtijevaćemo reformisanje Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, odnosno da imamo samo ministarstvo rada. Mi imamo drugačije poglede na oblast rada. Formiranjem ministarstva rada mnoge probleme bismo kvalitetnije i brže rješavali – rekla je “Glasu” predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić i podvukla da bi ministarstvo ekonomije koje traže privrednici i rada koje zagovaraju oni mogli doći do daleko boljih i bržih rješavanja problema privrede i bolje pozicije radnika.

Naglasila je da će insistirati i na korjenitim promjenama rada  Inspektorata RS, ali i da će zagovarati uređivanje sistema plata.

– Tražićemo i donošenje novog zakona o zaštiti zdravlja na radu jer je prestojeći prevaziđen. Dostavićemo određene sugestije i za oblast politike zapošljavanja. Zavod za zapošljavanje je institucija koja se isključivo finansira iz novca koji pripada radnicima, odnosno iz doprinosa za nezaposlenost, pa je logično da najveći dio tog novca pripadne onima koji ostanu bez posla – zaključila je Mišićeva.

Vlada

Vlada RS razmatrala je juče informaciju o aktivnostima na izradi programa ekonomskih reformi RS za period 2023-2025. godine i koordinaciji aktivnosti vezanih za pripremu toga ključnog dokumenta. Takođe, pred ministrima je juče bio i spisak članova tima za izradu programa ekonomskih reformi RS za trogodišnji period.

(Glas Srpske)


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *