Posljednje pripreme pred početak nastave /VIDEO/

U školama u Srpskoj obavljaju se posljednje pripreme pred početak nastave u novoj školskoj godini. Tokom ljeta i raspusta roditelji su obavili neophodnu kupovinu udžbenika i školskog pribora. Kako smo saznali u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva RS na vrijeme su obezbjeđeni neophodni udžbenici.

Za učenike  prvog, drugog, trećeg i četvrtog razreda Osnovnih škola u Srpskoj na osnovu odluke Vlade RS obezbjeđeni su besplatni udžbenici. Riječ je o oko 50.000 osnovaca. S obzirom da je određeni broj roditelja već kupio udžbenike za navedene razrede Uprava Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva donijela je odluku o priznavanju povrata sredstava.

Cijene udžbenika nisu mijenjane u odnosu na prošlu školsku godinu.

U  novoj školskoj godini počinje da se primjenjuje novi nastavni plan i program u osnovnim školama. U drugom razredu uveden je  novi predmet Digitalni svijet, takođe uvedeno je i više časova fizičkog vaspitanja a digitalizovani su  sadržaji udžbenika za prvu trijadu, kao i sadržaji iz istorije i geografije u višim razredima.

U srednjim stručnim školama već dvije generacije rade po novim nastavnim programima. Obezbijeđene su  stipednije za učenike koji su upisali deficitarna zanimanja.  U klupe će sjesti preko 9.100 osnovaca u prvim razredima , te oko 9.600 srednjoškolaca u Srpskoj.

Nastava počinje 1.septembra. Čas će trajati 45 minuta. Republički štab za vanredne situacije zadužio je sve vaspitno-obrazovne ustanove i gradske/opštinske štabove u Republici Srpskoj, da u skladu sa epidemiološkom situacijom redovno obavještavaju Ministarstvo prosvjete i kulture, te da ukoliko bude potrebno dostave prijedlog za obustavljanje nastave u školama i prelasku na odvijanje nastave na daljinu. Ukoliko dođe do pogoršanja epidemiološke situacije,postoji rezervni plan ,  rekao je za RTRS  Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda.

Pri ulasku u školu i ove godine obavezna je dezinfekcija obuće, dezinfekcija ruku i nošenje maske tokom kretanja kroz školski objekat. Masku ne treba skidati do ulaska u učionicu. Za nastavno i drugo osoblje ona je obavezna tokom cijelog radnog vremena.Kada je riječ o boravku u učionici, nošenje maske obavezno je tokom usmenog odgovaranja. Nošenje maske tokom nastave obavezno je za starije učenike osnovnih i učenike srednjih škola. Prema podacima Ministarstva prosvjete u RS-u do sada je vakcinisano oko 40 odsto  od 17.000 prosvjetnih radnika.  23. avgusta počela je vakcinacija djece protiv Covid-a 19, starijih od 12 godina.

____________________________________________
Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *