Poslanici: Isključenja su mimo statuta i plod želja

Poslanici Socijalističke partije /SP/ u Narodnoj Skupštini Republike Srpske jedinstveni su u stavu da istraju na traženju ostavke ministra rudarstva i energetike Petra Đokića, uprkos, kako kažu, predstavama za javnost i nestatutarnim isključenjima u njegovoj režiji.

Šef Kluba poslanika Maksim Skoko, te poslanici Andrea Dorić, Goran Selak, Savo Vulić i Risto Marić poručili su da su istrajni u odluci da “ne prihvataju samovolju i srozavanje ugleda partije te da su današnja ‘isključenja’ samo plod želja onih kojima smetaju pozitivne promjerne i moralna obnova partije”.

“Od nas pet poslanika, svih pet smo članovi Glavnog odbora partije a samo Glavni odbor može da donese takvu odluku. Tako da ova odluka nije utemeljena na statutu, a predstavlja pokušaj da se utišaju oni koji pozivaju na odgovornost u partiji”, rekao je Skoko.

Narodni poslanik i predsjednik Gradskog odbora SP Banjaluka Goran Selak naveo je da “poslanici ne pridaju mnogo pažnje medijskim predstavama te da je to samo jedan od vidova pritiska da se ne priča o odgovornosti ministra rudarstva i energetike”, navodi se u saopštenju objavljenom na Fejsbuk stranici SP-a.

“Činjenica je da smo uputili zahtjev premijeru za smjenu ministra, a odluke o isključenju koje se donose po ličnim željama i mimo odredbi Statuta tu ne igraju neku veliku ulogu niti mogu šta da promijene. Pošto nije bilo sjednice Glavnog odbora koji može da donese odluke o isključenjima, ovo je definitivan dokaz samovolje i bahatosti i direktna potvrda da smo apsolutno u pravu u svojim zahtjevima”, rekao je Selak.

Narodni poslanik Andrea Dorić kaže da postoji jedinstvo u SP-u u vezi sa traženjem odgovornosti kadra za obavljanje povjerenih funkcija, te da Klub poslanika ove partije nastavlja sa planiranim aktivnostima.

“Klub poslanika prepoznao stvarni problem”

Poslanik Savo Vulić smatra da je očigledno da je klub poslanika prepoznao stvarni problem i vjeruje da je mnogim članovima partije sada jasnije zbog čega su pokrenuli inicijativu i uputili zahtjev za smjenu Đokića.

“Ovo što je danas izrežirano dovoljno govori da smo bili apsolutno u pravu”, istakao je Vulić.

Ooslanik Risto Marić rekao je da ničim nije narušeno ni jedinstvo ni buduće djelovanje Kluba poslanika, te da će ostati istrajni u zahtjevima za smjenu ministra Đokića, ali i za nastavak “moralne demokratske obnove u partiji koja je očigledno neophodna za dalji rast i razvoj socijalista u Srpskoj”.

Predsjednik SP-a Petar Đokić saopštio je danas da je iz ove stranke isključio Maksima Skoku, Gorana Selaka i Milenka Savanovića, navodeći da očekuje da mandati u Narodnoj skupštini Republike Srpske budu vraćeni ovoj političkoj partiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *