Poskupiće i svježe meso: Živa vaga prasića u Srpskoj došla na 10 KM

Kilogram žive vage prasića u Republici Srpskoj već se prodaje po 10 KM, a cijena će, kako upozoravaju farmeri, za predstojeće slave i praznike biti još viša!

Iako ne žele da kalkulišu koliko će građani kilogram plaćati oko Prvog maja, te za Đurđevdan i Markovdan, šuška se da bi cijena žive vage mogla da ode i do 12-13 KM.

– Kilogram trenutno košta i do 10 KM, što je rekordna cijena. Primjera radi, u isto doba prošle godine živa vaga prasića kretala se oko 4,5 KM, što znači da je sad i više nego duplo skuplja. Jednostavno, ove robe nema dovoljno na tržištu, pa su posljedica poskupljenja – naglašava za Srpskainfo predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Srpske, Stojan Marinković.

Prema njegovim riječima, unazad godinu dana u Srpskoj su poskupjeli i tovljenici i junad, što će se, kako kaže, odraziti i na cijene svježeg mesa.

– Prije godinu dana, živa vaga tovljenika koštala je 3,2, a sada 5 KM. U ovom periodu, kilogram žive vage junadi je sa 5,5 otišao na 6,5 KM. Za očekivati je i da odu cijene u mesnicama – naglašava Marinković.

Dodaje da su, ipak, najviše poskupjeli prasići, a razlog je što ih nema dovoljno na tržištu.

– Godinama smo upozoravali na posljedice prekomjernog uvoza i da domaćeg farmera treba zaštititi, ali niko nije reagovao. Sad kad je potražnja daleko veća od ponude, jer je domaći stočni fond uništen, niko ne treba da se čudi što stoka stalno poskupljuje. Nažalost, ceh plaćaju obični građani koji, ionako, jedva sastavljaju kraj s krajem – poručuje Marinković.

Farmeri upozoravaju i na mogućnost nestašice mesa, s obzirom da Evropa počinje da brani njegov izvoz, kako bi obezbijedila svoje stanovništvo.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *