Posao ne pita da li je žega ili lede prsti

Dok većina građana spas od vrućine traži u dubokoj hladovini, na bazenima ili rashlađenim prostorijama, radnici na otvorenom prinuđeni su da i po najvećim žegama zarađuju svoju koru hljeba.

Svako jutro desetine uličnih prodavaca donosi robu i izlaže na štandovima u nekoliko ulica u centru grada. Svi kažu da se čuvaju koliko mogu, ali ističu da posao ne pita da li je vrućina ili lede prsti, piše “Glas Srpske“.

Kako je raditi na visokim temperaturama najbolje zna prodavac knjiga koji nam je otkrio da je prodaja slaba tokom dana, jer na ulicu ne izlazi niko ko ne mora.

– Ujutro dođem prije vrućine da zauzmem dobro mjesto koliko-toliko u hladu. Pijem mnogo vode da se osvježim jer ipak sam ja u godinama, a kad upekne nije lako sjediti i čekati hoće li iko naići i nešto pazariti – priča Dušan koji zadnjih pet godina u blizini Narodnog pozorišta prodaje knjige, markice, kovanice i mnoge druge zanimljive predmete i suvenire.

Prema njegovim riječima najljepše mu je kada njegov štand posjete djeca i omladina sa kojima popriča i našali se da mu brže vrijeme prođe.

– Kada dođete raditi ne mislite mnogo o vrućini. Družite se sa ljudima. Uvijek naiđe neko poznat, djeca trčkaraju, kupci svraćaju, razgledaju i prođe nekako dan – kaže Dušan.

Spas od vrućina najteže pronalaze radnici koji na građevinama ostaju dok god se vidi.

– Bilo bi dobro da imamo dvokratno radno vrijeme. Ovako smo stalno na zgradama, lim oko nas, pa grije i odozgo i odozdo – priča jedan radnik koji je želio da ostane anoniman. Ističe da je najteže od 14 do 17 časova i da bi tada dobrodošla pauza, ali u tom slučaju posao trpi i probijaju rokove.

Sa njim se slaže i Milorad koji u blizini gradske pijace “Tržnica” na improvizovanoj tezgi prodaje igračke.

– Srećom radim za sebe pa imam slobodu da odredim do koliko sati ću raditi. Obično je to od osam do 14 časova, a nekada ostanem i duže. Niko vas ne pita kako živite, morate se sami snalaziti za komad hljeba – priča Milorad dok briše znoj sa čela.

Nije lako ni prodavcima na pijaci kojima na velikim vrućinama brzo propada voće i povrće.

– Iako su tezge u hladu, lim kad se ugrije nije lako. Ovo je do sada najtoplije ljeto, a kupaca je sve manje, što zbog besparice, što zbog vrućine. Obično ujutru kupe najosnovnije, a poslije je poluprazno – kaže žena koja spas traži u hladnom osvježenju.

Republički hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za cijelu sedmicu jer se očekuje pretežno sunčano i vruće vrijeme, za vikend i oko 40 stepeni Celzijusa.

– Prema trenutnim prognozama osvježenje se očekuje početkom naredne sedmice – naveli su iz ovog Zavoda.

Apel

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite pozvali su građane na dodatni oprez zbog najavljenih visokih temperatura.

– Izuzetno visoke temperature mogu ozbiljno ugroziti zdravlje ljude, te apelujemo na građane da izbjegavaju dug i nepotreban boravak na suncu, nose laganiju odjeću i obuću i uzimaju dovoljne količine tečnosti kako bi se zaštitili od sunčanice i toplotnog udara – naveli su iz Civilne zaštite i apelovali na poslovnu zajednicu da zaštite radnike koji rade na otvorenom.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *