Poražavajući demografski podaci; Za godinu rođeno manje beba, a zabilježen veći broj umrlih /VIDEO/

U prosjeku se u RS na godišnjem nivou rodi oko 9.300 djece. U Srpskoj se prosječan broj umrlih kreće oko 15.000. Iz godine u godinu taj nesrazmjeran broj rođenih i umrlih se povećava. Kakva je slika u proteklih godinu dana – da li je povećan broj umrlih od početka epidemije korona i da li u narednom možemo očekivati bebi bum ili manji broj rođene djece?

Zbog epidemije virusa korona, Republika Srpska bi prvi put mogla imati ukupan broj umrlih veći od 16.000, a broj rođenih manji od 9.000. Vrlo je interesantna za posmatranje 2020. godina, ocjenjuju demografi. Na području BiH primjetan je višak smrtnosti, ali znatno manji nego što je to slučaj u Srbiji i Hrvatskoj. Srbija bilježi višak smrtnosti preko 9.000, a  BiH oko 800 stanovnika. Ipak, zabrinjava početak 2021. godine, jer je za samo tri mjeseca umrlo ljudi koliko za cijelu prošlu godinu.

Profesor Pašalić ističe da je pored stope rađanja, jako važno pratiti broj djece od 0 do 4 godine u odnosu na broj stanovnika 80 plus godina i da je kod nas još uvijek taj broj u korist djece. Iz matične službe u Bijeljini napominju da je u prošloj godini  zabilježen veći broj upisa u matičnu knjigu umrlih nego rođenih. Od marta prošle godine kada je počela pandemija pa do marta ove godine, matična služba grada registrovala je 1377 upisa u knjigu rođenih i 1429 upisa i u matičnu knjigu umrlih u istom periodu.

I iz matične službe navode da je primjetno svake godine sve manje rođene djece.

I sklapanje brakova je omela korona, zbog nemogućnosti organizovanja proslave mnogi čekaju bolja vremena, da kažu da.

Bijeljina uz Banjaluku prednjači po broju razvoda u RS, period epidemije samo je još dodatno zakomplikovao situaciju, pa su kako navode iz amtične službe, vjenčanja sve rijeđa, a mladi se nečesto razvode i nakon samo par mjeseca braka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *