Pomoć za maj dobiće 2.300 preduzeća

Poreska uprava RS obradila je do sada oko 2.200 zahtjeva poreskih obveznika za isplatu poreza i doprinosa za maj, te dodatnih 105 zahtjeva za isplatu minimalne plate za isti mjesec, a za ove namjene potrebno je izdvojiti 2,9 miliona maraka.

Vlada Srpske donijela je odluku da pravna lica i preduzetnici kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti do 11. maja imaju pravo na uplatu poreza i doprinosa na isplaćene plate iz Kompenzacionog fonda RS. Takođe, Vlada je odlučila da zaposlenima kod pravnih lica i preduzetnika kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti u maju, a ta zabrana je trajala najmanje do 12. maja, isplati iznos najniže plate, te doprinos na tu platu.

– Do sada smo obradili oko 2.200 zahtjeva poreskih obveznika na ukupan iznos od oko 2,4 miliona KM, za poreske obveznike kojima je zabrana obavljanja djelatnosti trajala najkasnije do 11. maja. Pored toga, obrađeno je i 105 zahtjeva na iznos od oko 500.000 KM za obveznike kojima je odlukom Štaba za vanredne situacije bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti u maju, a ta zabrana je trajala najmanje do 12. maja – kazali su “Glasu Srpske” u Poreskoj upravi RS.

Novac za ove namjene isplaćuje se iz Kompenzacionog fonda RS, a ranije su u Ministarstvu finansija kazali da pomoć uplaćuju odmah po odobrenim zahtjevima od strane Poreske uprave.

Kada je riječ o aprilu, u Poreskoj upravi RS naveli su da su obradila sve pristigle potpune zahtjeve poreskih obveznika koji su se nalazili na spiskovima koje su dostavljala nadležna ministarstva, a na kojima su poreski obveznici kojima je bilo zabranjeno obavljanje djelatnosti ili su prestajali sa radom u aprilu.

– Obrađeno je ukupno 11 zahtjeva poreskih obveznika za oko 43.000 radnika – naveli su u Poreskoj upravi.

(GlasSrpske)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *