Položeni vijenci na “Malom Zejtinliku” /VIDEO/

Služenjem pomena poginulim srpskim borcima na Vojničkom groblju “Mali zejtinlik” gdje je sahranjeno njih oko 1.000, počelo je obilježavanje 9. januara – Dana Republike Srpske. Nakon pomena, koje je služilo lokalno sveštenstvo, uslijedilo je polaganje vijenaca.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, rekao je u Sokocu, da je 9. januara 1992. godine donesena odluka o formiranju Republike, a 28. februara je donesen Ustav Republike.Istakao je da nekima smeta godina kada se to desilo, a to je prije oružanih sukoba. 9. januar poručuje Dodik ostaje Dan Republike.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić čestitao je u ime Republike Srbije Dan Republike Srpske. Dačić je istakao da je Republika Srpska Ustavom zagarantovana i međunarodnim aktima i to nikakve veze nema sa pitanjem suverniteta ili teritorijalnog integriteta BiH i odlukama raznih sudova.

Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” na Sokocu je pečat Republike Srpske, a današnje polaganje vijenaca na tom mjestu, povodom Dana Republike, potvrda je da se čuva i ne dozvoljava bilo kakvo prekrajanje istorije, poručio je sokolački načelnik Milovan Bjelica.

Vojničko spomen-groblje “Mali Zejtinlik” nastalo je egzodusom Srba iz Sarajeva i okoline, nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma u novembru 1995. godine, kada su porodice sa tog područja ponijele i zemne ostatke poginulih srpskih boraca i prenijele ih na područje opštine Sokolac, gdje je sahranjeno 960 pripadnika Vojske Republike Srpske.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *