“Položaj djece u porodicama razvedenih roditelja” – II ciklus /VIDEO/

Od 2008. godine do 2019. procenat razvoda braka u BiH je porastao za 120%, dok je broj sklopljenih brakova u padu za 10%. Centar za socijalni rad Bijeljina ukazao je na potrebu otvaranja savjetovališta za brak i porodicu, s obzirom na to da se u gradu godišnje razvodi i do 150 bračnih parova koji imaju maloljetnu djecu.

U emisiji prvog ciklusa koja se bavila Položajem djece u porodicama razvednih roditelja,  razgovarali smo sa stručnjacima o tome kako se djeca nose sa stresom razvoda.

Nakon što je tokom realizacije prvog ciklusa projekta “Djeca u svijetu odraslih”, premijerno prikazana na kanalu NTV Arena, pa zatim i objavljena na našem sajtu i društvenim mrežama, emisija koja se bavila  “Položajem djece u porodicama razvedenih roditelja”, izazvala je i Vaše brojne reakcije.

Ukazali ste putem komentara koje ste ostavili na našoj Facebuk stranici da su upravo razvodi brakova, jedan od većih problema u društvu.

U prvih pet mjeseci ove godine veći broj zahtjeva za pokušaj mirenja u Bijeljini, u odnosu na isti period lane. 28 zahtjeva bilo je u prvih pet mjeseci 2020. god. a u istom periodu ove 62 zahtjeva , podaci su Centra za socijalni rad.

Veći broj zahtjeva ove godine ne iznenađuje psihologe u bijeljinskom Centru za socijalni rad.

Sada smo se kažu već navikli, adaptirali na ovakvo stanje. U krizama se konflikti obično zamrzavaju, ljudi zbijaju redove što ne znači da su problemi riješeni. Prebacujemo se ne preživljavanje a poslije ćemo vidjeti šta dalje. Oni koji su imali probleme mogu još više biti gurnuti u tom pravcu.

U susjednoj opštin Ugljevik prema podacima Centra za socijalni rad u prošloj godini je centru podnijeto 15 zahtjeva za ročište mirenja. Od tog broja, samo jedan bračni par uspio je da prevaziđe nesuglasice.

 U prvom kvartalu ove godine bilo je 8 ročišta mirenja, kažu u ugljevičkom Centru za socijalni rad. Dodaju da su svi parovi podnijeli tužbe za razvod  nakon održanih ročišta mirenja, ali ni u jednom od slučajeva nije došlo do pomirenja bračnih partnera.

U posljednje vrijeme česta je pojava da se Centru obraćaju i muškarci i žene iznoseći svoje probleme u braku  interesujući se šta je potrebno od dokumentacije za podnošenja zahtjeva za ročište mirenja, zanima ih  procedura oko samog ročišta, ali te zahtjeve nikada ne podnesu.

Česti su i slučajevi nasilja u porodici koje se ponavlja, ali u takvim slučajevima supruge najčešće ne žele da se razvode, pravdajući to time da će se situacija smiriti.

S druge strane uz pregršt loše statistike po pitanju razvedenih brakova na ovom području u proteklom periodu, pokušali smo sagledati stanje i sa one druge strane, pa smo se raspitali da li se Bijeljina u prvom kvartalu 2021. godine može pohvaliti brojem sklopljenih brakova.

Za dijete razdvajanje roditelja u svakom slučaju znači da mama i tata više nisu zajedno i da treba naći nove načine funkcionisanja u poljuljanoj sigurnosti porodičnog doma. Iako nijedan roditelj ne želi da njegovo dijete tako odrasta, mnogi roditelji pokleknu kada se uvuku u vrtlog visokog konflikta s drugim roditeljem.

A šta je u kontekstu razvoda najbolji interes djeteta?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i Youtube kanalu – www.ntvarena.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *